HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında AKP ve MHP'nin uzlaştığı 'yeni anayasa' değişikliğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Beştaş, 'yeni anayasa' taslağının içeriğinden kimsenin haberdar olmadığını ifade ederek, “Türkiye tarihlerinde bir ilke bir hukuk katiline daha tanıklık ediyoruz. AKP'li vekiller sosyal medyada büyük bir övünçle boş kağıda imza atıyor. İçerik yok o kağıtta neyi imzalıyorlar kendileri bilmiyor, bizde bilmiyoruz. Hukukta boş kağıda imza atmak diye bir kavram vardır bu ne yazılırsa yazılsın ben kabul ediyorum irademi teslim ediyorum anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

AKP milletvekillerinin anayasa değişikliğinin içeriğini bilmeden boş kağıda imza attıklarını bunu da sosyal medyada paylaştıklarını belirten Beştaş şöyle konuştu:
 
"Anayasa değişikliğine ilişkin henüz hiçbirimiz o maddelerde ne olduğunu bilmiyoruz. Çünkü resmi bir açıklama yapılmadı. Henüz gizli açıklamalarını pazarlıklarının sonucu kamuoyuna ilan etme aşamasına gelmediklerini görüyoruz.
 
Ama içeriği açıklanmayan o anlaşma imzalanıyor bir garabet. Bu Türkiye tarihlerinde bir ilke bir hukuk katiline daha tanıklık ediyoruz. AKP'li vekiller sosyal medyada büyük bir övünçle boş kağıda imza atıyor. İçerik yok o kağıtta neyi imzalıyorlar kendileri bilmiyor, bizde bilmiyoruz. Hukukta boş kağıda imza atmak diye bir kavram vardır bu ne yazılırsa yazılsın ben kabul ediyorum irademi teslim ediyorum anlamına geliyor. Şu anda halkın iradesini teslim eden oylarıyla seçilen anayasa değişiklik teklifini de içeriğini bilmeden övüne övüne bunu ilan ediyorlar.
 
Anayasa 175 çok açıktır. Değişikliklerin parlamentoda gizli oy açık sayımla kabul edileceği oy nisabı 330- 367, referanduma gitme koşulları açıkça belirtilmiştir. Ve bu bir anayasal hükümdür. Emredici hükümdür. Hiç kimse buna aykırı bir davranışta bulunamaz. Baştan anayasa değişiklik teklifinin yok kabul edilmesi gerektiğini gösteren önemli bir bilgi olarak önümüzde duruyor."
 
'İMZA ATANLAR ANAYASAYI ADETA BİR PAÇAVRAYA DÖNÜŞTÜRMÜŞTÜR'
 
"Bu suç müştereken işleniyor. İştirak halinde işleniyor. İki parti birkaç kişi Türkiye'de 79 milyon insan için değişiklik yaptığını söylüyor, ama hiç kimsenin başta bu teklifi onaylayacak olan parlamenterler bile bunun içeriği konusunda bir bilgi sahibi değiller. Anayasa komisyonu üyesi olarak bu teklifle ilgili hiçbir bilgimiz yok. Şu anda anayasasızlık döneminde yaşıyoruz. Bütün mevzuat çöpe atılmış durumda. Başta anayasa olmak üzere bu boş kağıda imza atanlar anayasayı adeta bir paçavraya dönüştürmüştür. Kimsenin hukuku bu şekilde çiğnemesine hakkı yetkisi yoktur. Bu anayasa baştan sakatlanmıştır."
 
 
'BAŞKANLIK SİSTEMİ; TÜRKİYE'YE EN BÜYÜK KAYYUM ATANMA HAZIRLIĞIDIR'
 

"Diğer bir meselede günlerdir AKP fire verecek mi acaba 330 dolacak mı şeklinde bir tartışmaya tanıklık ediyoruz. Bütün milletvekilleri yakın bir markaja alınmış durumda bunların kamuoyuna yansıtılması da peşinen onların iradesi gasp etmek anlamına geliyor. Türkiye şu anda kayyumlarla yönetilmek üzere bir zemin hazırlığı yapılıyor. Şu anda kayyum atanana belediyelerin yerinde kayyumlar var. Şu anda aslında Türkiye'de en büyük ve tek kayyum atanma hazırlığıdır bu başkanlık sistemi. İster Cumhurbaşkanlığı ister başkanlık deyin bir kişinin iradesine teslim edilecek anlamına geliyor. Yedek milletvekilliği de olası bir fireye karşı özellikle AKP'li milletvekilleri yerlerine kayyum getirilmesidir."
 
'ONAY VERMEMEK HEPİMİZİN AYDINLIK GÜNLERİNİN GARANTİSİDİR'
 
"Gerçekten bu AKP MHP'nin gizli anlaşması kazanırsa tüm Türkiye kaybedecek. Bu gizli anlaşmanın kazanmasına izin vermemek, hepimizi Türkiye'de 79 milyon yurttaşımıza çağrımızdır. Onay vermemek hepimizin geleceğini aydınlık günlerinin garantisidir"

(Kaynak: Evrensel)