Anayasa değişikliği için bu akşam TBMM’de gerçekleştirilecek oylama öncesinde HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, HDP olarak oylamayı boykot edeceklerini duyurdu.

Bilgen, sosyal medyada yayımladığı mesajda şu sözlere yer verdi: “Milletvekillerimizin haksız biçimde tutuklanıp görevlerini yapmalarının engellendiği ortamda gayrimeşru paket için oy kullanmayacağız. Referandumda sandığa gitmemek katılım düştüğü için evete hizmet edebilir çünkü %50'yi geçmesi esas. Mecliste oran değil 330 oy çıkması esas”

Öte yandan HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, anayasa teklifi görüşmeleriyle ilgili konuştu.

Oylama öncesi konuşan Kerestecioğlu, hiçbir aşamada oy kullanmayacağını açıkladı. İlerleyen saatlerde HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım da oy kullanmayacağını açıkladı

Kerestecioğlu'nun konuşması şöyle:

Başbakandan demokrasiye veda konuşması dinledik üzgünüm. Eş başkanlarımız dahil 11 vekilimiz tutuklu. Bunun, halk iradesinin gaspı olduğunu söyledik. Bu anayasa teklifini asla kabul etmiyoruz. Bu suça asla ortak olmayacağız. Tutuklu vekillerimize duyduğum saygı gereği bu otoriter teklifle ilgili hiçbir aşamada oy kullanmayacağım.

Ayrıca bütün HDP vekillerinin de tutuklu vekillerimize saygı göstererek böyle davranacaklarına inanıyorum. Bu çağrı sadece HDP vekillerine değil demokratik siyasete inancı kalmış olan bütün vekilleredir. Bu teklif halkın hiçbir derdine deva olmayacaktır. Deva daha çok demokrasi ve bu teklifin kesinlikle meclisten geçmemesini sağlamaktır.