Suç işlemeleri halinde Meclis başkanı ile Genelkurmay başkanının nasıl yargılanacaklarına ilişkin yasal düzenleme yapılıyor. Buna göre TBMM Başkanı, milletvekillerinin üçte ikisinin oylarıyla Yüce Divan'da yargılanabilecek. Genelkurmay başkanının yargılama izni başbakanda olacak. Kuvvet komutanları ise bakanların onayı ile yargılanacak.

Anayasa'da herhangi bir ayrıcalık olmamasına rağmen TBMM başkanları ve Genelkurmay başkanlarının suç işlemeleri durumunda nasıl yargılanacağı mevzuatta yer almıyordu. 12 Eylül'de referandumla kabul edilen anayasa değişikliği, yasalardaki bu boşluğun giderilmesine kapı araladı. Pakete, TBMM başkanı, Genelkurmay başkanı ile kuvvet komutanlarının da Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi'nde yargılanacağı hükmü eklendi. Anayasa'nın 148'inci maddesinde yapılan bu değişikliğin ardından hazırlık soruşturması ve yargılamanın nasıl yapılacağını belirlemek için çalışma yapıldı. Milli Savunma ve Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 'uyum yasası' taslağı Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunuldu. 20 Ocak'tan sonra TBMM Başkanlığı'na sunulması beklenen taslağın ana hatları da belli oldu. Zaman'ın edindiği bilgilere göre TBMM başkanlarının suç işlemeleri durumunda dosyaları Anayasa ve Adalet komisyonlarında ele alınacak. Dokunulmazlıklarının kaldırılması durumunda Yüce Divan'a sevk için oylama yapılacak. TBMM Genel Kurulu'nun üçte ikisi 367'nin kararıyla Yüce Divan yargılaması mümkün olabilecek.

Komutanların yargılanma esasıyla ilgili askeri yargıda düzeltme yapılacak. Mevcut uygulamaya göre generaller sadece Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde yargılanabiliyordu. Bir generalin yargılanması, mahkeme heyetinde kendisinden üst rütbeli en az iki komutanın bulunmasına bağlıydı. Genelkurmay başkanlarının yargılanmasını imkânsız hale getiren bu hüküm değişiyor. Suç işlemeleri halinde Genelkurmay başkanlarının yargılanma iznini amiri konumunda olan başbakan verecek. Kuvvet komutanları için ise bakanların onayı aranacak. Buna göre, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanının yargılanma izni Milli Savunma Bakanlığı'nda, Jandarma Genel Komutanlığı'nın ise İçişleri Bakanlığı'nda olacak.

ZAMAN