Halkların Demokratik Kongresi'nin bileşenlerinden Nor Zartonk (Yeni Uyanış) Eş Sözcüsü Sayat Tekir, HDP'nin bir Ermeni belediye başkanı seçtirebilecek durumda olduğunu söyledi. Tekir "Kenar süsü değiliz. Bu sistemin ezilenlerinden biri olarak biz Ermeniler de, eşitlik, özgürlük, kardeşlik ve barış için yapılan bu mücadelenin öznelerinden biriyiz" dedi.

Halkların Demokratik Kongresi'nin bileşenlerinden biri de Ermeni gençlerin kurduğu Nor Zartonk (Yeni Uyanış). Delegeleriyle HDK'de temsil edilen Nor Zartonk, HDK Genel Meclisi'nde de yer alıyor.

'NE YAZIK Kİ SAYIMIZ AZALDI'

Yerel seçimlerde Ermenilerin beklentilerine ilişkin olarak ANF'ye konuşan Nor Zartonk Eş Sözcüsü Sayat Tekir, Ermeni halkının tarihsel süreç içerisinde yaşadığı soykırım ve katliamları hatırlattı, "Ne yazık ki artık bugün sayımız azaldı. Bu nedenle yerel seçim ya da genel seçimlerde bir Ermeni adayı göremiyoruz. Sadece Ermenilerin yaşadığı yerlerde yerel belediye meclislerinde görebiliyoruz" dedi.

'ERMENİLER AÇISINDAN TEMSİLİYET SORUNU VAR'

Bu nedenle Ermeniler açısından bir temsiliyet sorunu olduğuna dikkat çeken Tekir, "Öncelikle HDP'nin Ermeniler açısından bu temsiliyet sıkıntısını gidermesi gerekiyor" diye konuştu.

Ermenilerin yaşadığı yerde sadece Ermenilerin oylarıyla belediye başkanı seçmenin zor olduğunu anlatan Tekir, "Bölgede, Kürt hareketinin desteğiyle, bugün Kürtlerin daha önce Ermenilerin yaşadığı bölgelerden birinde en azından sembolik de olsa bir belediye başkanı seçilebilir. Böylesi bir gelişme Ermeni toplumunun moral değerlerini de yükseltecektir" diye konuştu.

'KENAR SÜSÜ DEĞİLİZ, ÖZNEYİZ'

Tekir, HDP'nin de bir Ermeni belediye başkan adayı seçtirebilecek durumda olduğunun altını çizdi ve ekledi: "Sadece bir belediye başkanının seçilmesi de değil, sokakta da Ermenilerin olması gerekiyor. Yok da değiller. Ne yazık ki sayıları komik sayılara düştü. Fakat bir şekilde bu mücadelenin içindeler. Türkiyeli Ermenileri, bizi, mücadelelerin içinde kenar süsü olarak görüyorlar, 'Renklerdir, mozaiktir' diyorlar. Oysa, bu sistemin ezilenlerinden biri olarak biz Ermeniler de, eşitlik, özgürlük, kardeşlik ve barış için yapılan bu mücadelenin öznelerinden biriyiz.”