Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Estonya dönüşü uçakta gazetecilerle yaptığı sohbette gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarını Hürriyet'ten Akif Beki yazdı.

KAĞIZMAN'DAKİ OLAY

PKK'nin Türkiye'de barışı istemediğini ileri süren Erdoğan, PKK'lilerin Kars Kağızman'da HES inşaatına yönelik 'eylemi'ne işaret ederek, "Kağızman’da gittiler, ciddi bir baraj inşaatında iş makinelerini yaktılar. Sen Kürt’e hizmet gitmesini istemiyorsun yahu.." diye konuştu.

PKK'nin silahlı kanadı HPG, Erdoğan'ın işaret ettiği Kars Kağızman'daki olayda askerlerle girilen çatışmada üç gerillanın hayatını kaybettiğini açıklamıştı. HPG tarafından yapılan açıklamada, "23 Ekim'de HES'e yönelik gerillaların 'eylem' girişimine karşı operasyon başlatıldığı ve çıkan çatışmada 3 gerillanın yaşamını yitirdiği" söylenmişti.

OLANLARI "İMRALI İYİ ÇEVRESİ KÖTÜ' POLİTİKASI İLE YORUMLADI

Erdoğan, Akif Beki'nin "Süreç için 2015 final yılı olacak mı? Böyle bir tarih verebiliyor musunuz?" sorusunu, "Bunlar matematik değil, sosyal olaylardır. Sosyal olaylarda böyle iki kere iki dört diye bir şey olmaz. Bu süreçtir, süreç devam eder. Ne zamana kadar? Çözüme kadar devam eder," yanıtını verirken, PKK ve HDP'nin bu durumdan memnun olmadığını öne sürdü, İmralı ile aralarında 'ayrışma' olduğunu ima ederek, "Fakat İmralı gördüğüm kadarıyla rahatsız oldu ve ‘Çözüm sürecini bozmayın.’ açıklamasını yaptı. ‘Engellemeyin vesaire’ dedi." iddiasında bulundu.

'OBAMA'YI NASIL İKNA EDEMEDİ'ĞİNİ ANLATTI

Erdoğan, IŞİD’e karşı Kobani’yi savunun YPG’nin siyasi örgütü PYD’nin ‘bir terör örgütü olduğu, dolayısıyla silah yardımı yapılmaması gerektiğine ABD Başkanı Barack Obama’yı ikna edemediğini' de şu sözleriyle anlattı:

"Sayın Obama ile yaptığımız görüşmeden sonra birçok uydurma haber ve yorumlar yapıldı. Görüşmeler esnasında benim Obama’ya söylediğim şuydu: ‘PYD’ye yapılacak olan bu yardımları tasvip etmemiz mümkün değil. Çünkü PYD, PKK ile eş bir terör örgütüdür. Bunu PYD kendisi kabul eder veya etmez, ama biz PYD’nin uygulamalarını biliyoruz, görüyoruz ve PKK’nın içerisindeki Suriyeli lider kadrolarının, PYD içerisinde savaştığını da bilenlerdeniz.’ Sayın Obama’nın görüşmeden sonra kalkıp hemen 3 tane C130’la, silah ve mühimmatı Kobani’ye indirmiş olmaları gerçekten tasvip edilmez. Ne oldu? Bu indirilen silahların bir kısmı PYD’nin eline düşerken, bir kısmı da IŞİD’in eline düştü. Şimdi bunun Musul’da olandan bir farkı var mı? Yok. Musul’da da Maliki ordusu kaçtı, Amerika’nın Ordu’ya vermiş olduğu bütün o ağır silahlar tank, top, diğer uzun menzilli o silahların hepsi kimin elinde kaldı? IŞİD’in elinde kaldı."

"Kobani ABD için niçin bu kadar stratejik?" sorusunu yineleyen Erdoğan, "Eğer stratejik ise bizim için öyle olması lazım. Çünkü burası bizim sınırımızda, buranın ABD ile hiçbir alâkası yok," dedi.

Erdoğan'ın Obama'nın kendisine, “Eğer Kobani düşerse IŞİD ‘Bak ben Amerika’ya karşı koalisyon güçlerine karşı büyük bir zafer kazandım’ edasıyla dolaşacak.” dediğini de aktardı.

"PYD'NİN PEŞMERGE KORKUSU" VARMIŞ

Akif Beki'nin PYD Eşbaşkanı Salih Müslim'in "kimse bizi rejimle savaştıramaz" sözlerini hatırlatması üzerine Erdoğan, PYD'yi 'işbirlikçi' ilan ettikten sonra, PYD'nin peşmerge'nin "Kobani'ye peşmerge hakim olur korkusuyla" gelmesini istemediğini de ileri sürdü.

KOBANİ'NİN TARİHİNE GİRDİ: "ADI AYN'EL ARAP'TIR"

Sözü Kobani'nin tarihi ve etnik tarihine getiren Erdoğan şunları söyledi:

"Kobani ile alakalı olarak, orası aslen, Kürtlerin mi yoksa Arapların mı tartışmasına girmek istemiyorum. Ama işin aslına bakarsanız, adı üzerinde, Ayn’el Arap’tır. Daha sonra bu Kobani’ye dönüşmüştür.

ABD'nin Kobani'ye yaklaşımına ilişkin 'teoriler'ini anlatan Erdoğan, "Şimdi oradaki bu gelişme bunları rahatsız ederken, olay farklı. ‘Sizin için stratejik mi?’ Söylenmiyor. Ne deniyor? Burada IŞİD burayı düşürdüğü anda, 'Bak ben koalisyon güçlerine karşı bir zafer kazanmış olacağım’ diyebilir. Bu çok tehlikeli yaklaşım. Peki aynı şeyi İdlib, Rakka düştüğünde niye düşünmüyorsunuz? IŞİD oraları da işgal etti. Oralarda niye vurmadınız IŞİD’i?" dedi.

"HELE ESED BİR GİTSİN DE..."

Erdoğan şöyle devam etti:

"Ama, sınırlarımızda oynanan oyun sıradan rastgele bir oyun değil. Basit bir oyun değil. Niye çünkü, 1295 kilometrede bu oyun oynanıyor.

"Esed’in gidip gitmeyeceği konusunda da kafalarından şu düşünceyi silmeleri lazım; hâlâ Batı’da şu mantık var: Esed giderse yerine kim gelecek? Bir defa şuna kafayı yormuyorlar: Halkın iradesi ile kim seçildi ise o gelecek. Esed giderse kim gelecek? Bırak Esed bir gitsin. Ha ondan sonra halk kimi isterse o gelsin. Yani, Saddam Hüseyin’i gönderdiniz, Saddam giderse yerine kim gelecek dediniz mi? Ne oldu, gelen belli."

"RUSYA İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

"Maalesef, Rusya ile biz Suriye konusunda karşı karşıyayız. Aynı istikamete bakmıyoruz. Bunu çok konuştuk, bu konuşmalarımıza rağmen zaman kaybettik. Rusya’nın Suriye’ye olan desteği sürmektedir.

"Ukrayna’da Kırım meselesinde Rusya ile maalesef yine aynı konumda değiliz."

İRAN'A DA ÇATTI

"Son zamanlarda tabii İran’ın bölgedeki etkinliği çok daha farklı bir konumda... İran’la rahat bir çalışma zeminini bulamıyoruz. Mezhebi yaklaşımı çok öne çıkartıyorlar."