Türkiye Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzarekeci Egemen Bağış, Twitter hesabında “Ergenekon diye bir örgütün varlığı ve bu örgütün meşru hükümeti devirmek için darbe planladığı tescillendi. Şimdi savunanları görelim!” diye yazdı.

Ergenekon davasında açıklanan kararlara ilişkin soruları yanıtlayan Türkiye Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, darbe girişimleri ve bu girişimlere tevessül edenlerin mahkeme önünde yargılandıklarını belirterek, "Ülke olarak demokrasi ve hukukun üstünlüğü adına tarihi bir gün yaşıyoruz. Bugün, Ergenekon'un bir terör örgütü olduğu resmen kabul edilmiştir. AB sürecinde ilerleyen bir ülkenin kararlılığı ve iradesiyle de uyumlu bir dava olmuştur. Bu yargılama sürecinin, Turkiye'nin AB sürecine de katkıda bulunacağına inanıyorum" değerlendirmesini yaptı.

Mahkeme kararlarını tasdik edecek merci olmadığını vurgulayan Bağış, Ergenekon davasında açıklanan kararların temyize açık olduğunu ve yargı sürecinin de devam ettiğini hatırlattı.

Kararların Türkiye, gelecek nesiller ve demokrasi için "hayırlı bir gelişme" olduğunu dile getiren Bağış, "Keşke bu darbe girişimleri, çok daha önceden yargılanmış olsaydı. 1960 darbesi yargılansaydı, 1971 olmazdı. 1971 yargılansaydı,1980 darbesi yaşanmazdı. 1980 darbesi yargılansaydi, 28 Şubat sürecini yaşamazdık. Keza 28 Şubat'ı zamanında yargılasaydık, 27 Nisanlar yaşanmazdı. Dolayısıyla, bu yargılama sürecini gecikmiş ama ülkemizin ileri demokrasi mücadelesi adına çok önemli bir adım olarak görüyorum" diye konuştu.

'BU DAVA İLERİ DEMOKRASİ MÜCADELESİ DAVASIDIR'

Ergenekon davasının bir demokrasi ve hukuk davası olduğuna işaret eden Bağış, netice olarak hukukun üstünlüğü ilkesine herkesin saygı duyması gerektiğini vurguladı. Bağış, "Bu dava, Türkiye'nin muasır medeniyet yolculuğunun, ileri demokrasi mücadelesinin davasıdır. Bu dava, milletin davasıdır. Bizim ve bizden önceki dönemlerin yaşadığı karanlıkları çocuklarımızın, torunlarımızın, gelecek nesillerin yaşamaması adına, bu dava son derece önemlidir" ifadelerini kullandı.

Kimsenin bu kararlara saygı duymaktan başka bir seçeneği olamayacağının altını çizen Bağış, kararları siyasileştirme ve bu kararlar üzerinden yeni bir kışkırtma hevesi içinde olanların da millet nezdinde bu sorumsuzluğun bedelini ödeyeceklerini kaydetti.

"Tarih, demokrasinin yanında duranlarla, karşısında duranlar arasındaki ayrımı çok net yapacaktır" diyen Bağış, şöyle devam etti:

"Hani neredeymiş bu terör örgütü, gösterin üye olacağım diyenler artık nereye başvuracaklarını ögrenmiş oldular. Maalesef, mahkeme eşkıyalığına soyunup, buradan bir iktidar devşirebileceklerini sanan bir muhalefetle karşı karşıya olmamız bir talihsizliktir. Nerede bir hukuksuzluk varsa orada CHP, ayrıkotu gibi bitiveriyor. Önce bu örgütün avukatı oldular, sonra üyesi olacağım dediler. Şimdi ise çıkan hukuki karar uzerinden ülkeyi kaosa sürüklemeye, yeni bir kalkışma hareketi kışkırtmaya çalışıyorlar. Demokratik yol ve yöntemleri bir kenara atıp mahkeme eşkıyalığına soyunmuş bir CHP'nin, Türkiye'nin iktidarına aday olduğunu iddia etmesi ironiktir. Demokrasi fukarasi olan CHP, böylece hukuka saygısının da olmadığını da bir kez daha ilan etmiş oldu." (Cumhuriyet)