HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Dört Ayaklı Minare’nin tahrip edilmesine dair basın açıklaması yaptığı sırada öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi cinayetine ilişkin açıklamalarda bulundu.

HDP Ankara Genel Merkezi’nde açıklamalarda bulunan Demirtaş, Tahir Elçi’nin cenazesi sırasındaki, “Tahir Elçi’yi öldüren devlet değil devletsizliktir” sözlerine atıfta bulundu ve “Tahir Elçi katledildi, neredeyse bizi suçlayacaklar. Bu devlete biz nasıl aidiyet duygusu duyacağız? Hükümet yanlısı değilseniz, devlet düşmanı olarak ilan ediliyorsunuz. Açık hedef haline geliyorsunuz. Kürtlerin bir devleti yok, Türkiye devleti tüm yurttaşların ortak devleti gibi davranmıyor. Ülkenin yarısı AKP tarafından düşman olarak gösteriliyor” diye konuştu.

‘KURŞUN POLİSİN SİLAHINDAN ÇIKTI, BU KESİN’

Tahir Elçi’nin birçok kez hedef gösterildiğine vurgu yapan Demirtaş, “Tahir Bey’in öldürülmesi, onun hedef gösterilmesiyle ilişkilidir,” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı, Elçi’nin öldürülmesine dair, “O dakikada o sokakta polisler dışında ateş eden kimse yok. Kurşun polis silahından çıktı, bu kesin. Ama hangi polisten ve hangi amaçla çıktığını bilmiyoruz,” dedi.

Elçi’nin öldürülmesine neden olan kurşun çekirdeğinin kaybolmasına dikkati çeken Demirtaş, bu çekirdeğin aynı gün bulunmuş olması gerektiğini belirterek, “Eğer bulunsaydı Elçi’yi kimin öldürdüğü de netleşmiş olurdu,” dedi.

‘BAŞBAKAN’IN İŞİ MEZAR KAZMAK DEĞİL”

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sokağa çıkma yasağı ilan edilen kentlerdeki hendekler için yaptığı açıklamayı hatırlatan Demirtaş, “Başbakan ‘Hendek açanları o hendeklere gömeceğiz’ yerine “O hendeklerin nedenini dinlemek istiyoruz” dese çok daha yararlı olur. Başbakan mezar kazıcı olarak seçilmedi. İşi mezar kazmak değildir. Başbakan’ın işi, ülkenin sorunlarını çözmektir. Hendeklerin çözümü askeri operasyonlar ya da sokağa çıkma yasağı değildir” dedi.

“DÜNDAR VE GÜL’ÜN DİK DURUŞU GURUR VERİCİ”

MİT TIR’larıyla ilgili yayımladıkları haber ve görüntüler nedeniyle tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklanmasına dair de Demirtaş, “Dündar ve Gül’ün dik duruşu, özgür medya adına gurur vericidir. Dündar ve Gül bir suçu ortaya çıkardıkları için bunun bedelini ödüyorlar. Baskı altındaki tüm medya ile dayanışma içindeyiz,” dedi.