HDP İzmir, İl Eş Başkanları ve il yöneticilerinin tutuklanmasının ardından olağanüstü kongresini Tepekule Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdi.

Salonun dolduğu kongrede salona “Direnerek Kazanacağız”, “Soykırım vardır, devam ediyor” ve “Bijî Yek Gulane” yazılı pankartlar asıldı.

Çok sayıda partili dışarıda kurulan sinevizyonlarda kongreyi izledi.

‘YÖRÜK ANASIYIM, BARIŞIN AYNASIYIM’

Selahattin Demirtaş, HDP İzmir Milletvekilleri Müslüm Doğan ile Ertuğrul Kürkçü, siyasi parti temsilcileri, sendika yöneticileri, dernek temsilcileri, EGEÇEP Sözcüsü de kongreye katılırken Selçuk'un köylerinden gelen 3 partili ise sahneye çıkarak, “Faşizmin maşası olamam. Kürt kardeşime kıyamam”, “Yörük kızıyım, Kürt’ün baldızıyım, barışın yıldızıyım” ve “Yörük anasıyım, barışın aynasıyım” yazılı dövizler açtı. Parti üyeleri sahneye çıkarken salondan alkış sesleri yükseldi. Kongrede barış ve demokrasi mücadelesi yaşamını yitirenler de anıldı.

'BİRLEŞİK MÜCADELE VURGUSU'

Kongrede dağıtımı yapılmak üzere getirilen Özgür Halk Dergisi ve Demokratik Ulus Gazetelerine emniyet tarafından el konuldu ve Özgür Gündem gazetesi çalışanı ile Özgür Halk Dergisi çalışanı iki kişi gözaltına alındı. Kongrede tutuklu İl Eş Başkanları Cavit Uğur ve Dilek Aykan'ın yolladıkları mesajlar okundu. Kongrede konuşan HDP İzmir İl Milletvekili Müslüm Doğan ortak mücadeleye vurgu yaptı.

Doğan, "Olağanüstü kongreyi olağanüstü koşullarda yapıyoruz. İnsanlar katlediliyor, siyasi soykırım uygulanıyor. Ne siyaset yapılıyor ne de barışın adı kullanılabiliyor. Partimizin başlattığı direniş ruhunun başarılı olacağına inanıyorum. Direniş kazanacak. Mücadele edeceğiz. Bu gerici AKP'ye karşı yeni bir politikalar belirlemeliyiz. Tüm emekçi sınıfların, yoksulların, Kürtlerin, Türklerin, Alevilerin bir arada olduğu toplumsal bir muhalefet çatısı altında bir araya gelmesi gerekiyor" dedi.

Sadece Kürt bölgelerinde savaş sürmediğini de vurgulayan Doğan şunları söyledi "Ülke genelinde topyekün saldırı var. Hayatın her alanında mücadeleye ihtiyaç var. Bölgede süren savaşı buralarda da anlatmalıyız. HDP olarak ortak bir vatanda yaşamının koşullarını oluşturmaya çalışıyoruz. Bu alanda vereceğimiz mücadelede barış için ısrarcı olmayılıyız. Şiddeti ve terörü de direnerek aşacağız. Ülkeyi savaştan kurtarmanın tek rolü birleşik cephedir".

‘SESSİZ KALMAYIN’

Konuşmasına Ermeni Soykırımını anarak başlayan Selahattin Demirtaş, “Ülkenin doğusunda olanlardan batıda kimsenin haberi yok. Terörle mücadele adı altında kitle katliamı yapılıyor. Kentler yakılıp yıkılıyor. Terörle mücadele adı altında yapılıyor diye sessiz kalmayın, sessiz kalırsak, Türk, Kürt kardeşliğini nasıl savunacağız” diye sordu. Barış isteyenlerin susturulmak istendiğine dikkat çeken Demirtaş, şunları söyledi: “AKP bir siyasi parti değil.Sapkın bir tarikata dönüşmüş durumda. Şeyhleri de cübbesiz Ahmet Hoca. Çocuklara taciz normal. Kumar oynamak mübah. Tanklarla evleri yıkmak normal.”

‘VURDU DİYEMİYORLAR’

IŞİD’in kontrolündeki yerlerden Kilis’e yönelik yapılan saldırıları hatırlatan Demirtaş, “IŞİD haftalardır Kilis'i vuruyor, ses yok. IŞİD Kilis'i alıp ‘İslam devleti topraklarına kattım dese’ AKP itiraz etmez. ‘IŞİD Kilis'i vurdu’ diyemiyor yayınları. Roket düştü diyorlar. Sanki roket Kilis'ten geçerken ayağı takılıp da düşmüş. Saray'daki zat Kilis'i vuran IŞİD'e tek laf etmiyor. Neden? Kendi beslemeleri olduğu için olabilir mi acaba?” dedi.

1 MAYIS MESAJI

Yaklaşan 1 Mayıs’a dair mesajlar veren Demirtaş, “1 Mayıs'ta bir kez daha işçinin emekçinin sesi yüz binlerle yükselsin. Gündoğan Meydanı inlesin” dedi.  

Kaynak: Evrensel