HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 4 Ekim günü Bağlar ve Kayapınar ilçelerinde öldürülen Ömer Koç (16) ile Rezan Kaya'nın (20) ailelerine taziye ziyaretinde bulunmak üzere Diyarbakır'a geldi. Geldiği kentte önce partilerinin İl Örgütü'nü ziyaret eden Demirtaş, ardından taziyenin kurulduğu Temiran Yasevi'ne geçti. Demirtaş'a, partili milletvekilleri Büyükşehir Belediye eşbaşkanları Fırat Anlı ve Gültan Kışanak'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi eşlik etti.

Taziye evinde Koç ve Kaya aileleri tarafından karşılanan Demirtaş ve beraberindekiler, ailelere başsağlığında bulundu. Taziye dileklerinin sunulması sonrası yasevinden ayrılacakları sırada Demirtaş, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

DİHA'da yer alan habere göre Demirtaş, artık çocuk, kadın, yaşlı demeden sivil insanların infaz edildiğini ve yerlerde sürüklendiğini söyledi.

'ÖZEL BİR EKİP GÖNDERİLDİ'

Demirtaş, Ömer Koç ile Rezan Kaya cinayetlerine dair özellikle bir noktanın altını çizdi.

"Silvan da, Bismil'de, Şırnak'ta, Diyarbakır'da ve benzeri yerlerde gerçekleşen infazlar özel bir ekip tarafından yapılıyor" diyen Demirtaş, devamında da şunları söyledi: "Genelde bunlar o şehrin dışından gönderilen özel ekipler. Hepsinin özel plakasız araçları var. Hepsi aynı marka. Muş'ta, Şırnak'ta, Van'da, Diyarbakır'da benzer araçlar kullanılıyor. Küçük operasyon ekipleri ve nereye bağlı oldukları belli değil. O şehirde ne vali, ne kaymakam ne de emniyet müdürünü takmıyorlar. Geliyorlar infazı yapıp gidiyorlar. Fotoğraflarını ve görüntülerini çekip yayınlıyorlar. Onlar böyle illegal, derin devlet yasadışı gruplar falan değil. Bizahati Ankara'dan istihbarat ve saray tarafından örgütlenen ve gönderilen ekiplerdir."

'HALK KORKACAK, AKP'YE OY VERECEK SANIYORLAR'

Demirtaş, pervasızca yapılan bu saldırılar, infazlar ve katliamlarla halkın korkutulmaya ve sindirilmeye çalışıldığını da ifade etti. Demirtaş, "Şimdi bunlar zannediyorlar ki; bu şekilde yaparak halkı korkutacaklar, halkı sindirecekler ve bir müddet sonra buradaki insanlar büyük bir korku ve panikle devlete biat edecekler. Sandıkta hepsi koşa koşa AKP'ye oy verecekler sanıyorlar. Bu yaptıkları hem siyasi, hem hukuki hem vicdani olarak, hepsinin faturasını ödeyecekler. Hepsinin hesabını verecekler. Geçmişte yaptıkları bütün suçlar cezasız kalmadı" diye konuştu.

'AKP ÖZEL İNFAZ TİMLERİ İLE AYAKTA DURUYOR'

Yok etmeye çalıştıkları her yerde halkın karşılarına dikildiğini dile getiren Demirtaş, "Bakın bugün burada silinmiş sıfırlanmış durumdalar. AKP'nin burada zar zor aldığı bir tane milletvekili var. Onun dışında hiçbir şeyi yok. Devlet ve AKP burada sadece karakoldan ibarettir. Hiçbir temsiliyeti yoktur. Yitirmiş durumdadır. AKP'nin burada siyasi olarak hiçbir karşılığı kalmamıştır. Ne ile ayakta duruyor. Ankara'dan gönderdiği özel infaz timleri ile ayakta duruyor" dedi.

'TÜRKİYE'NİN BATISI BUNLARI DUYSUN İSTEMİYORLAR'

Demirtaş'ın üzerinde durduğu bir diğer nokta ise bölgede yaşananların Türkiye'nin batısından gizlenmeye çalışılması oldu. Yapılanların, edilenlerin duyulması ve görülmesinin istemediğini belirten Demirtaş, şunları söyledi:

"Türkiye'nin Batısı, eminim ki bu söylediklerimi de duyamayacak, çünkü şuradaki 20 kameranın çektiği görüntüyü 15'i yayınlamayacaktır. Merkezleri buna izin vermeyecektir. Çünkü Türkiye'nin batısı bunları duysun istemiyorlar, burada ne olup bittiğini bilsin istemiyorlar. Buraya gönderilen batı çocuklarının ne uğruna ölüyor, öldürüyor bunlar bilinsin istemiyorlar. Zaman eski zaman değil, halk da eski halk değildir. 80'ler 90'lar değildir, artık hiçbir şey gizli kalmıyor. Bakın cenazelerde şehit aileleri feryat figan ağlıyorlar. Benim evladım niye öldü diye soruyorlar. Sormalılar haklılar. Çünkü Kürtler savaş istemiyor. Kürtler ölüm ve kan istemiyor. Kürtler bu ülkede eşit ve birlikte yaşam istiyorlar. Özgürce ve onurluca bir yaşam istiyorlar. Fakat bunun sarayın bir hırsı, sarayın bir devlet politikası haline getirdiği dikta anlayışı nedeniyle Kürt ve Türk çocukları ölüyor. Elbette ki soracak herkes soracak. Bu savaşın neden çıkarıldığını, neden çocukların öldüğünü herkes sormalı."

DEVLET ANLAYIŞI ARTIK DEĞİŞMEK ZORUNDA


Bu sözlerinin devamında bu ülkede hiç kimsenin ölümü hak etmediğini söyleyen Demirtaş, AKP'nin bunun altında kalacağını ve ezileceğini söyledi. Yine artık devlet anlayışını değiştirmek gerektiğini ve değişmek zorunda olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Sokak ortasında infaz edip, bu kadar rahat örtebilen bir devletin 21. yüzyılda artık var olamayacağını" söyledi.

'O PARMAK SALLAMALARI ŞİMDİ PUTİN'E YAPSINLAR!'

Demirtaş'a Rusya savaş uçaklarının Türkiye sınırını ihlal etmesi de soruldu.

Yöneltilen bu soruya, Suriye'de şuana kadar uzaktan bir savaş yürüten güçlerin şimdi doğrudan kendilerinin dahil olduğunu söyleyerek yanıt veren Demirtaş, bu tür soruların Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kast ederek bir hafta önce Putin ile beraber cami açılışına katılanlara sorulması gerektiğini ifade ederek, "Cumhurbaşkanı ve geçici Başbakan bize gelince parmaklarını sallamasını biliyorlar, şimdi de o parmak sallamaları Putin'e yap!" dedi.

Demirtaş, bu yaşananların AKP'nin içinden çıkılmaz dış politikanın bir sonucu olduğunu da söyledi.

Demirtaş, partilerinin seçim çalışmalarına dair yöneltilen bir diğer soruya ise "Biz Kürdistan'da bu yaşananlardan dolayı seçim çalışması yürütmüyoruz. Çünkü her gün bir can katlediliyor. Bu durumda gidip oy istemek utanç verici olmalı. Zaten burada yaşayan insanlarımız bu dava uğruna canlarını veriyorlar, zaten hepsi bizden daha HDP'li. Bizim burada seçim gündemimizde yok, çünkü bizim başlıca gündemimiz bu insanların acı yaşamaması için çalışıyoruz ve temel gündemimiz de budur" yanıtını verdi.