HDP Eş Genel Başkanı Selehattin Demirtaş, İstanbul'da bulunan Takism Hil Otel'de düzenlenen 2. Avrupa Sol Partisi Akdeniz Konferansı'na katıldı.

Rojava Êfrin Kantonu Başbabakanı Hevi İbrahim Mıstefa, Kobanê Kantonu Başbakan Yardımcısı Halit İbrahim, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, Birleşik Haziran Hareketi Sözcüsü Alper Taş'ın da katıldığı konferansa çok sayıda STK ve siyasi parti temsilcisi yer aldı.

ÖDP Eş Genel Başkanı Bilge Seçkin'in açılış konuşmasının ardından konferansta söz alan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, uzun bir dönemden bu yana ezilen halkların kritik dönemlerden geçtiğini belirterek, "Çünkü hala özleminin duyduğumuz demokrasiden örülmüş bir sistem kuramadık. Bu yüzden kritik aşamalardan geçiyoruz" dedi.

'ROJAVA VE YUNANİSTAN UMUDUMUZU BÜYÜTÜYOR'

Ezilen halklarının umudunun büyüdüğü bir dönemde konferansın yapılmasının önemli olduğunu belirten Demirtaş, "Yunanistan ve Rojava 'da yaşanan gelişmeler bu umudumuzu büyütüyor. Türkiye'de direniş tarihi yeni değil aslında. Mezopotamya kadim toprakları zulme karşı direnişe ilk defa tanıklık etmiyor. Ama cumhuriyet tarihinden bu yana ele alırsak hiçbir dönemde bu dönem kadar bir zafer umudu yoktur. Evet AKP'nin bir zulüm politikası var. Fakat AKP'nin yarattığı hegemonik durum olan devletin bütün kurumlarına sızması toplumda bir panik yaratmamalı. Çünkü bu toplum bunların hepsini yaşadı ve mücadele vererek o dönemden çıkıldı. Şimdi AKP bunu tekrarlamak istiyor. Direnmenin ruhu bu topraklarda vardır. Bu köklere güvenmeden asla zafer elde edilemez. Bu kökler ile zafer elde edilir" diye konuştu. AKP'yi geriletebilecek tek çıkış yolunun anti kapitalist siyaseti her alanda örgütlemek ile mümkün olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Bunun örgütlemek yetmez. Bunu dayanışmacı bir ruh ile siyasete aktarmaktır. Kadın, emek, ekoloji hareketleri ve bir çok hareket bu minvalde mücadele edip birleşirse bu kendini hissettirecektir. Biz parti olarak bunu bu dönem uygulamaya çalışacağız. Bu tarihi fırsatı kaçırmamak adına tarihi sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışacağız" dedi.

'GENEL SEÇİMLER BİR FIRSAT'

2015 genel seçimleri AKP'yi geriletmenin en büyük olanağını yarattığını vurgulayan Demirtaş, "Yaptığı bütün zulümler ile bu kadar yıpranmış bir hükümet karşısında evrensel özgürlükleri esas alan bir partinin çıkışı bir başarı yaratmayacaksa bu solun başarısızlığı olarak tarihe geçecek. Biz parti olarak bunu kabul etmeyeceğiz ve bunu başarmak için mücadele edeceğiz, bu bizim için bir hayal değil bölgesel dinamikler bize bunu gösteriyor" şeklinde konuştu.

'DAYANIŞMA BÜYÜDÜKÇE ŞANSIMIZ ARTACAK'

7 Haziran seçimlerinin bir devrim yaratmayacağını ama AKP'nin tek başına iktidara gelmesinin önünde bir engel olacağına dikkat çeken Demirtaş, "Ayrıca bu seçim bize küresel ve bölgesel düzeyde yeni ittifakların önünü açacak. 7 Haziran'a giderken yapacağımız ittifak bize daha büyük ittifaklar yaratacaktır. Biz bütün bunlara açık oldukça, büyüme, hamle yapma şansımız devam edecek" dedi. Kapitalizmi yaşamın her alanına dayatanların muazzam bir işbirliği içinde olduklarını, buna karşı direnen ve ezilenlerin dayanışmasında ciddi bir yetersizlik olduğunun belirten Demirtaş, dayanışmalar büyütüldüğü oranda başarı şanslarının daha da artacağını söyledi. "Türkiye ezilenlerine alternatif olduğumuzu göstermek zorundayız" diye ezilenlere çağrıda bulunan Demirtaş, AKP'yi başarılı göstereninin ezilenlerin bu birliktelikten uzak olmaları olduğunu ifade etti.

'KADIN ÖZGÜRLÜĞÜ HEDEFLEMEYEN BİR PARTİ BAŞARISIZLIĞA MAHKUMDUR'

Son olarak Rojava devrimine değinerek Rojava Devrimi'nin bir kadın devrimi olduğunun altını çizen Demirtaş, "Rojava Devrim'inin kadın devrimi olduğunu ve bütün dünyaya çok büyük mesaj veriyor. Burada kadınlar katledilirken, herkes yönünü dönüp Rojava'ya bakmalıdır. Çünkü orada kadın özgürlüğü vardır. Onun için biz de 'HDP bir kadın partisidir' diyoruz. Kadın özgürlüğü hedeflemeyen bir parti başarısızlığa mahkumdur" şeklinde konuştu.

"'PKK SİLAH BIRAKACAK' TARTIŞMALARI ENGEL OLDU"

Demirtaş konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin çözüm süreci noktasında son günlerde yaşananlara ve açıklamalara ilişkin sorularına Demirtaş, "İmralı Heyeti'nin son görüşmesinin ardından ortak bir açıklama yapılacağı ifade edilmişti. Karşılıklı demokratikleşme ve özgürlük adımları içeren ve KCK ile PKK'yi de bağlayan bir çağrı yapılacaktı. Ama bu bazı sıkıntılardan kaynaklı yapılmadı. Bu sıkıntılar ise AKP tarafından bir kısım medyaya sızdırılan 'PKK Mart'ta silah bırakacak' gibi tartışmalar engel oldu. Geri çekilmede de hükümet böyle davrandığı için böyle oldu" dedi.

"Paralel yapı"nın araştırılması için verdikleri soru önergesinin ise, AKP tarafından reddedildiğini belirten Demirtaş, "AKP'nin paralel yapı ile mücadelesi de kendi çıkarları ile sınırlı. Devleti demokratikleştirme yaklaşımı ile ilgili değil" dedi.

Meclis'te görüşülmesine devam eden "İç Güvenlik Paketi"ne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, "Güvenlik paketi ile ilgili ne kadar haklı olduğumuz, AKP'nin şiddet ile bize cevap vermesi ile bir kez daha ortaya çıktı. Biz bu paketin çıkmaması için elimizden gelen bütün mücadeleyi vereceğiz. Başbakan bizim molotof ile bonzaiyi çıkarmak istemediğimizi söylüyor. Bonzai ve molotof konusunda samimi iseniz, gelin yasayı iki madde ile sınırlandırın ve yasayı çıkartalım" dedi.

Son olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun güvenlik paketini protesto eden sivil yurttaşlara karşı "sivil faşist çevreleri" göreve davet etmesini "acizliğin göstergesi" olarak niteleyen Demirtaş, Başbakan'ın bunu derhal önlemesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: Yüksekova Haber