HDP Van Milletvekili Adem Geveri, Cem Küçük’ün haber programlarında ölüm tehditleri savurması ve Osmanlı Ocaklarının yurtdışında suikast hazırlığı içinde olması ile ilgili iddiaları Meclise taşıdı.

Geveri; Son dönemlerde televizyon ekranlarında ve gazete haberlerinde sıkça rastladığımız telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilecek bir durum ile karşı karşıyayız.  Kendilerine farklı misyonlar yüklenmiş bazı kişiler, isim vererek bazı kişileri ölümle tehdit edecek noktasına gelinmiştir. Bu nedenle ilgili kurumların resen harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

Geveri’nin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergedeki sorular şu şekilde:

Son dönemlerde televizyon ekranlarında ve gazete haberlerinde sıkça rastladığımız telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilecek bir durum ile karşı karşıyayız.  Kendilerine farklı misyonlar yüklenmiş bazı kişiler, isim vererek bazı kişileri ölümle tehdit edecek noktasına gelinmiştir. Son olarak Türkiye Gazetesi yazarı Cem Küçük katıldığı televizyon programında, "3-5'ini imha et bakalım ne oluyor, 3-5'inin kafasına sık nasıl korkuyorlar. Öldür Ekrem Dumanlı, Emrullah Uslu" diyerek infaz listesini vermiştir. Aynı şahıs daha önce defalarca ekranlarda birçok isim vererek aleni bir şekilde kişilik haklarına hakaret etmiş ve tehditler savurmuştur.

Ayrıca, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, yurt dışında yaşamak zorunda bırakılan binlerce akademisyen, gazeteci, siyasetçi, kanaat önderine yönelik suikast girişiminde bulunulacağına dair istihbarat aldığını ve bunu hükümet ile paylaştığını ifade etmiştir. Sonrasında bu durumun doğrulunu destekleyici açıklamalar basına yansımıştır.

Bu bağlamda;

* Suçlu olup olmadığına bakılmaksızın kişilerin tehdit edilmesi Türkiye’de suç değil midir?

* Basın yoluyla yapılan açık tehditlerde ilgili kurumların resen harekete geçmesi gerekmiyor mu?

* Bakanlığınızca basın yoluyla tehditte bulunan kişiler hakkında yapılmış herhangi bir soruşturma veya kavuşturma var mıdır? Varsa bunlar kimdir?

* Son dönemde, sık sık TV ekranların açık bir şekilde isim vererek kişileri tehdit eden Cem Küçük ve Fuat Uğur ile ilgili adli bir işlem yapılmıştır? Yapılmışsa bu işlemeler hangileridir?

* Adı geçen kişilerce, yurtdışında suikastlar yapılmalı şeklinde tavsiyede bulunmaları ile HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın hükümet ile paylaştığı “yurt dışında yaşamak zorunda bırakılan binlerce akademisyen, gazeteci, siyasetçi, kanaat önderine yönelik suikast girişiminde bulunulacağına dair istihbarat aldığını” ifade ettiği durum arasında bir bağlantı var mıdır?

*  HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın açıkladığı durum ile ilgili bakanlığınızca, konu ile ilgili bilgi almak veya hukuki bir sürecin başlatılması amacıyla kamuoyunda adı geçen devletlerle yapılmış bir görüşme ve bu yönde başlatılmış bir süreç var mıdır?

*Son dönemde, başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri ve Türkiye basınında sıkça gündeme gelen “Almanyalı Osmanlılar” adlı grubun Türkiye bağlantılı suikast planları yaptıkları iddiaları ile ilgili herhangi soruşturma veya kavuşturma başlatılmış mıdır?

Demokrat Haber/Ankara