Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu," DEAŞ terör örgütüne karşı biz herkesle işbirliği yaparız. Başında beri biz mücadelemizi yapıyoruz ve DEAŞ'a karşı aktif mücadeleye katılmak isteyenlere de biliyorsunuz İncirlik Hava Üssü'müzü açtık. Rusya ile de aynı işbirliğini niye yapmayalım? " ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT Haber'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin Rusya'dan özür dilemesi sonrası Rusya'nın Soçi kentinde bir araya geldiği Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la görüşmesinin detayları sorulan Çavuşoğlu, görüşmenin ikili ve ekonomik ilişkilerle bölgesel konular bakımından son derece faydalı olduğunu söyledi.

Türkiye ile Rusya arasında 'ortak bakanlar kurulu' anlamına gelen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizmasının hazırlıklarını Lavrov'la birlikte yapacağını ifade eden Çavuşoğlu, kendisini Soçi'de ağırlayan mevkidaşını Antalya'ya davet ettiğini anlattı.

IŞİD'le mücadele konusunda Türkiye'nin Rusya ile işbirliğine hazır olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, İncirlik Üssü'nün Kremlin'e açılabileceği mesajını vererek şöyle konuştu:

" DEAŞ terör örgütüne karşı biz herkesle işbirliği yaparız. Başında beri biz mücadelemizi yapıyoruz ve DEAŞ'a karşı aktif mücadeleye katılmak isteyenlere de biliyorsunuz İncirlik Hava Üssü'müzü açtık. Rusya ile de aynı işbirliğini niye yapmayalım? Çünkü bu terör örgütü hepimizin düşmanıdır ve bununla da mücadele etmemiz gerekiyor. O nedenle bu mekanizmaların tekrar hayata geçirilmesi bölge için de terörle mücadelemiz için de herhangi bir olumsuz vakanın yaşanamaması bakımından da son derece önemlidir. Bu konuda da Sergey Lavrov'un da söylediği gibi mutabık kaldık."

'NEREDE OLURSA OLSUN DARBEYE KARŞIYIZ'

Diğer taraftan Mısır'la ilişkilerin normalleşmenin ne kadar mümkün olduğu sorulan Çavuşoğlu şöyle yanıt verdi: "Biz nerede olursa olsun darbeye karşıyız. Prensipli tutumumuzu her zaman söyleriz. Mısır halkı bizim kardeşimizdir. Biz güçlü bir Mısır istiyoruz. İstikrarlı, güvenli tesis edilmiş bir Mısır istiyoruz. Ortadoğu için Arap dünyası için Müslüman dünyası için özellikle de Filistin için katkı sağlayabilecek bir Mısır istiyoruz. Maalesef bugünkü Mısır bu söylediklerimizin hepsinden çok uzak. Kardeş bir ülke. Mısır halkı bizim kardeşimizdir. Şu andaki rejime karşı tutumumuz böyle olsa da biz Mısır'ı kardeş bir ülke olarak görüyoruz.

'MISIR'LA GÖRÜŞMEYE HAZIRIM DEMEM YENİ BİR ŞEY DEĞİL'

Kardeş bir ülkenin bu durumda olması bizi de rahatsız ediyor. Benim söylediğim 'Mısır'la görüşmeye hazırım' demem aslında yeni bir şey değil. Ama şu bir gerçek ki Mısır, bu şekilde gidemez. Mısır'ın olumlu adımlar atması lazım. Ben tabii ki her zaman bunları muhatabımla görüşebilirim. Bu konuda hiçbir problem yok. Bizim amacımız Mısır'ı cezalandırmak, Mısır'a düşmanlık yapmak değil. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Ama yanlış bir şey varsa söylüyoruz."