Seçim Kurulu'na teslim edilen belediye meclis aday listesinin değiştirilmesinin Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Türk'ü kızdırdığı iddia edildi.

Siyasi yasaklı olması nedeniyle Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na BDP desteğiyle bağımsız aday olan Türk ile seçimde kendisini destekleyecek BDP yönetimi arasında belediye meclis üyelikleri aday listesi nedeniyle fikir ayrılığı yaşandığı belirtildi.

"ADAYLIKTAN ÇEKİLİRİM" RESTİ

İddiaya göre Türk, başvurunun son günü olması nedeniyle aday dosyasını teslim etmek üzere dün Mardin Adliyesi'ne gitti. Bu sırada, Seçim Kurulu'na teslim edilen belediye meclis aday listesi üzerinde mutabakat sağlanan bazı isimlerin yerine başka isimlerin yazıldığını fark etti. Duruma tepki gösteren Ahmet Türk, BDP yönetimine, "Adaylıktan çekilirim" mesajını verdi. Sorunu çözmek için BDP yönetimi Türk'le bir araya geldi. Görüşmede, kriz yaratan aday isim listesinin yeniden düzenlendiği iddia edildi ancak Süryaniler gelişmelere tepkili.

SÜRYANİLER TEPKİLİ

BDP'nin tüm belediyelerde uygulamaya geçirdiği eşbaşkanlık uygulaması Mardin'de de hayata geçirilecek ve bir Süryani eşbaşkan olacaktı. Bu gelişme sevinçle karşılandı. Süryani Milletvekili Erol Dora, Midyat Süryani Kültür Derneği Başkanı Yuhanna Aktaş ve bazı Süryani grupları eşbaşkan adayı olarak Şamiran İshak'ı önerdi. Ancak Şamiran İshak'ın parti tarafından dikkate alınmaması ve onun yerine yine Süryani asıllı Februniye Akyol’un getirilmesi Süryanilerin bir bölümü arasında tepkiye neden oldu.

SÜRYANİLERDEN BİLDİRİ

Bu gelişmeler üzerine çeşitli Süryani kişi ve kuruluşları tarafından aşağıdaki açıklama yapılarak “bölgede yaşayan halkların ilişkilerinin zarar görmemesi ve Barış ve Demokrasi Partisinin demokratik çizgisine yakışmayan bir kanaatin oluşmaması için Mardin büyükşehir belediyesi eşbaşkanlık adayı kararının bir an evvel tekrar gözden geçirilmesi ve Şamiran İshak’ın aday gösterilmesi” istendi.

İşte o açıklama:

Öncelikle Sayın Abdullah Öcalan’ın önerisi üzerine Barış ve Demokrasi Partisinin Mardin Büyükşehir Belediyesine eşbaşkan olarak Süryani bir kadını aday göstermesini olumlu bulduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Fakat maalesef eşbaskan adayını belirleme sürecinde Süryani halkının talepleri dikkate alınmamış ve bu konuda iyi niyetle açıklanamayacak bir yanlış yapılmıştır. Bu yanlışın aşağıdaki sebeplerden dolayı bir an önce düzeltilmesini istiyoruz.

En yüksek düzeyde Süryani kiliseleri temsilciliklerini yanı sıra sivil kurum ve kuruluşlarımızın da çok büyük bir çoğunluğunun Mardin büyükşehir belediyesine eşbaşkan adayı olarak desteklediği sayın Şamiran İshak yıllardır bölge halklarının barış ve huzur içinde kardeşçe yaşaması uğruna birçok fedakarlıklar yapmış ve bunun için birçok faaliyete imza atmıştır. Mardin Belediyesi Eşbaşkanlık görevini layığıyla yerine getirebilecek tüm vasıflara haiz olan Süryani Demokratik Birliği’nin SDU kadın kolları başkanı Sayın İshak, eşbaşkan adayının kesinleştiği tarihten bir gün öncesine kadar hem BDP’li üst düzey yetkililer, hem de basın ve kamuoyunda bu görev için en güçlü aday olarak görülüyordu. Bunun sebebi de başta Süryani halkının tüm kesimleri ile birlikte birçok Kürt, Ezidi ve Alevi sivil toplum kuruluşu (STK), kurum ve kuruluşları tarafından destek almış olmasıdır.

Fakat, maalesef görülen o ki BDP’deki bu görevlendirmede adayın kim olacağına karar verenler, Şamiran İshak’ı destekleyen bütün kurum, kuruluşlarımızın, kilise ve kanaat önderlerimizin isteğini dikkate almamış ya da bilerek göz ardı etmişlerdir. Bu da aslında bu kararı verenlerin ya yanlış yönlendirildiklerini yada bilinçli olarak samimi olmadıklarını gösteriyor. Çünkü vermiş oldukları bu karar Süryanilerin ve bölge halklarımızın geniş tabanlı iradesini temsil etmeyen ve sadece sembolik bir Süryani adayı istediklerini gösteriyor. Bu yüzden de Barış ve Demokrasi Partisi’nin Mardin büyükşehir belediyesi eşbaşkan adayını belirlemede karar verenler anti demokratik bir tutum içinde davranmış, şaibeli bir kararla ve atama usulüyle bizi temsil etmeyen bir eşbaşkanlık adayı belirlemiş ve çoğunluğun desteklediği Şamiran İshak’ı aday göstermemişlerdir.

Sonuç olarak, bölgede yaşayan halklarımızın ilişkilerinin zarar görmemesi ve Barış ve Demokrasi Partisinin demokratik çizgisine yakışmayan bir kanaatin oluşmaması için Mardin büyükşehir belediyesi eşbaşkanlık adayı kararının bir an evvel tekrar gözden geçirilmesini ve bu görev için sayın Şamiran İshak’ın aday gösterilmesini istiyoruz.

Saygılarımızla,

Süryani Demokratik Birliği SDU Yönetim Kurulu

Not: Sayın Şamiran İshak’ı Mardin Büyükşehir Belediyesi Barış ve Demokrasi Partisi eşbaşkalığı adaylığı için destekleyen bazı kilise, kurum, kuruluş ve şahısların listesi:

1 - TurAbdin Metropolitliği - Mor Timateous Samuel Aktaş

3 - İstanbul - İzmir - Ankara Süryani Orthodox kilisesi Metropoliti - Mor Filiksinos Yusuf Çetin

4 - Adıyaman Süryani Orthodox Kilisesi Metropolitliği - Mor Gregorious Melki Ürek

5 - İstanbul Süryani Orthodox Kilisesi Yönetim Kurulu adına, Başkan - Sait Susi

6 - İstanbul Süryani Katolik Kilisesi Patrikliği - Monsignor Yusuf Sağ

7 - Mardin Süryani Kanaat önderlerinden - Murat Özbek

8 - Diyarbakır Süryani Kanaat önderlerinden - Can Sakarer

9 - İsveç Süryani Orthodox Metropolitliği - Mor Dioskoros Benyamen Atas

10 - İsveç ve İskandinavya Süryani Orthodox Metropolitliği - Mor Julious Ablahad Gallo Shabo

11 - İsveç Hristiyan Demokrat Partisi Milletvekili - Robet Halaf

12 - İsveç Sol Parti Milletvekili - Amina Kakabava

13 - İsveç Sosyal Demokrat Partisi, bir önceki dönem Avrupa Parlamentosu vekil adayı - Evin Çetin

14 - İzmir Süryani Dostluk ve Dayanışma Platformu

15 - İsveç Asurî Federasyonu - Afram Yakub

16 - İsveç Süryani Federasyonu - Halef Halef

17 - İsveç Asurî Kadın Federasyonu adına - Meryem Demirel

18 - İsveç Alevi Federasyonu

19 - İsveç Alevi Kadın Derneği - Nevin Kamilağaoğlu

20 - İsveç kurt Kolları Derneği - Amara Ferah Bozcalı

21 - İsveç Kürt Kültür Derneği

22 - İsveç Kürt Danışmanlığı - Heval Eda

23 - Avrupa Süryaniler Birligi SDU

24 - World Council of Arameans - Johnny Messo

25 - Mezoder, İstanbul/Türkiye - Edip Arslan

26 - Midyat (Turabdin) Köyleri Derneği

27 - Almanya Turabdin Köler Derneği Başkanı - Sabri Akbaba

28 - Almanya Ezidiler Federasyonu - Xasal Yalcin

29 - Talat Seyhan (Avukat ve Kürt Siyasetçisi)

30 - Adnan Can İsvec ABF (Aydın/Siyasetçi)

31 - Emanuel Poli- İsveç (Aydın/ Siyasetçi)

32 - George Aydın (Aydın/Siyasetçi)

33 - İsmet Karademir (İş adamı)

34 - Fikri Yılmaz (İş adamı)

35 - Zeynep Tozduman (İzmir HDP üyesi ve Araştırmacı/ Yazar)

36 - Hüseyin Barış (İstanbul BDP eski İl başkanı)

38- Mor Gabriel Manastırı Vakfı

39-Deyrul Zafaran Manastırı Vakfı

40-Mardin Kiliseleri Vakfı

41-Midyat Kiliseleri Vakfı

42-Asuri Süryani Keldani Arami Birliği

43-Midyat Süryani Kültür Derneği

44- Simon POLİ (BDP ilce yöneticisi)

45- Yuhanna Aktaş (DTK daimi meclis üyesi)

46- İskender Debasso (DTK daimi meclis üyesi )

(Demokrat Haber)