Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) 3. Olağanüstü Kongresi yapıldı. Kongre’de Emine Ayna ve Kamuran Yüksek yeniden Eş Başkanlığa seçilirken, Parti Meclis listesi de büyük oranda yenilendi.

İnşaat Mühendisleri Odası’nda yapılan kongreye Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Hatip Dicle, Siirt Belediye Eş Başkanı Tuncer Bakırhan, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban, Bekir Kaya, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Ahmet Türk, Februniye Akyol, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilge, HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Urfa milletvekilleri Osman Baydemir, Dilek Öcalan, Ağrı Milletvekili Leyla Zana, Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım’ın yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi de katıldı.

Kongre divan eş başkanlığına Siirt Belediyesi Eş Başkanı Tuncer Bakırhan ve Hafize İpek seçildi. Açılış konuşmasını DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Koçuk yaptı.

Ardından DBP Eş Başkanları Kamuran Yüksek ve Emine Ayna birer konuşma yaptı.

YÜKSEK: BU SON SALDIRIDIR, BUNA DİRENİRSEK ÖZGÜRLEŞECEĞİZ

“Erdoğan’ın başlattığı savaş ulus devlet modelini korumaya yöneliktir. Ortadoğu halkları demokrasi ve özgürlük isterken Erdoğan, Kadafiye, Esad’a ‘değiş dönüş halkına kulak ver’ diyordu. Biz de aynı şekilde Erdoğan’a sesleniyoruz, halkın taleplerine kulak ver. Halkın taleplerine doğru yanıt vermezseniz, o seslendiğiniz tiranlardan farklı olmayacaktır. Sonunuz Kadafi, Esad ve Mübarek gibi olur.

“Gelin Türkiye’nin rejimini tartışalım ve dönüştürelim. Bu sadece Kürtlerin talebi değildir. 80 milyonluk ülke sadece Ankara’dan yönetilemez. Demokratikleşmelidir bu sistem. Avrupa ülkelerine bakın, 400 yıl savaştılar iki dünya savaşı verdiler. Geldikleri nokta ademi merkeziyetçi demokrasidir. Bizim de yüzlerce yıl savaşmamıza gerek var mı? Biz Kürtler istiyoruz diye bunu terörize ediyor. Böyle yaparak Türkiye halkının da demokratik yerinden yönetim hakkını elinden alıyor.”

“Diyarbakır ne kadar özgür olacaksa İstanbul ve İzmir o kadar özgür olsun. Bu devlet yüzlerce yıldır kimliğimizden bize dayattığı köleleştirmeyi aynı şekilde size de dayatıyor, sizi eşitlikten mahrum bırakıyor, bunu artık görmenin gereği gelmiştir. Atılan yaftalara kanmayın, bu ülkeyi bölmeye çalışanlar sözde Türk milliyetçisi olanlardır.”

Fotoğraf: @EKurdistanim

“Evlerinizi terk etmeyin. Direnin, bu son saldırıdır. Buna karşı direnirsek özgürleşeceğiz. Silvan’da günlerce bekleyen anaları buradan selamlıyorum ellerinden öpüyorum. Kendinizi savunmak tuttuğunuz sopalar onların tanklarından, toplarından çok daha güçlüdür.

“Daha dün anayasayı değiştirdim diyen sen değil miydin? Eğer bir anayasa değiştirme suçu varsa sana aittir ve bunun için yargılanacaksın. Kürt halkının vicdanında yargılandınız ve mahkum oldunuz, Kürt halkı sizi asla affetmeyecektir.”

“Sorunların tamamının çözümü için PKK Lideri Abdullah Öcalan’la yeniden masaya oturulması gerekir. Sayın Öcalan ile yeniden masaya oturarak müzakereleri daha üst bir aşamadan yürüteceksiniz.

“Ülkemizi de Kobanê gibi özgürleştireceğiz. HDP ile kendi kendimiz yönetme talebimizi başarıyla taçlandıracağız.

AYNA: TÜRKLER KARŞI ÇIKARSA KISA SÜREDE SAVAŞ SONA ERER

“1915 yılında Ermenilere uygulanan katliam ve soykırım, bu katliamın yüzüncü yılında 2015 yılında Kürtlere uygulanıyor. Asker ve polis evleri tarıyor, insanları katlediyor, faşistler Kürtleri linç etmeye çalışıyor. Kürtlere dayatılan ölüm ya da sürgün yani tehcirdir.

“IŞİD’in yaptığı gibi, köyleri ormanları yakıyor, insanları katlediyor, öldürdüğü kadın gerillaları çırılçıplak soyarak teşhir ediyorlar. ‘Size Türkün gücünü göstereceğiz’ diyerek IŞİD’in yaptıklarının yanışını yapıyor.

“Kürtler bu savaşı tek başına da verebilir, kazanırlar da. Ama Türkler karşı çıkarsa çok daha kısa sürede ve daha az acıyla bu sona erer.”

AYNA VE YÜKSEK YENİDEN SEÇİLDİ

Konuşmaların ardından DBP, 3. Olağanüstü Kongresi yapılan oylama ile sona erdi.

Oylama sonucu DBP Eş Başkanlıklarına Emine Ayna ve Kamuran Yüksek yeniden seçilirken, Parti Meclisi (PM) listesi büyük oranda yenilendi.

PARTİ MECLİSİ LİSTESİ BÜYÜK ORANDA YENİLENDİ

DBP kongresinde PM üyeliklerine şu isimler seçildi:

Abdulbaki Özboğanlı, Fırat Alökmen, Muzaffer Dursun, Abdurrahim Tanyeri, Fikriye Aytin, Nadir Yıldırım, Arzu Kaya, Gülcihan Şimşek, Naim Küçükkaya, Aslan İşler, Gülistan Balkaş, Ömer Öcalan, Aynur Coşkun, Gültekin Alpek, Özlem Yanat, Berat Anli, Hacer Özdemir, Pero Dündar, Bermal Birtek, Hacı Geciken, Ruken Karagöz, Celalettin Gülgen, Halil Aksoy, Sabiha Onar, Cengiz Sökmen, Hasan İnatçı, Salih Akdoğan, Cihan Ekin, Hasan Vural, Salih Keleş, Cihan Güneş, Hatice Şen, Semiha Varlı, Cüneyt Aslan, Herdem Kızılkaya, Semra Demir, Çimen Altürk, Hüsamettin Zenderlioğlu, Seve Demir, Çimen Işık, Hüseyin Arasan, Sezar Duruk, Demir Çelik, Hüseyin Yılmaz, Songül Eniştekin, Emrullah Kalkan, Mazlum Tekdağ, Suzan Paçal, Ercan Akyol, Mehmet Arslan, Ünal Ahmet Çelen, Ercan Arslan, Mehmet Salih Yıldız, Yunus Duru, Ercan Sezgin, Mehmet Yavuzel, Yusuf Koyun, Ergin Balta, Meryem Adıbelli, Yücel Arslanşen, Eyüp Koaz, Miyesser Çelik, Zahide Besi, Fatma Gül, Muazzez Ateş, Zeki Erden, Feride Laçin, Muhammed Zengin, Ferit Yıldız, Muharrem Erbey.