Kurucusu olduğu AKP'den ilk tasfiye edilen isimlerden biri olan Ertuğrul Yalçınbayır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Anayasa'yı ihlal ettiğini belirterek Abdullah Gül ve Bülent Arınç gibi partide "muhalif" olarak nitelendirilen isimlerin de söz konusu "günahlarda" pay sahibi olduklarını söyledi.

Yalçınbayır, Gül ve Arınç için “'İhtilaf olmasın, parti içinde huzursuzluk yaratmayalım' diyerek Erdoğan'ın önünü açtılar” dedi.

Ertuğrul Yalçınbayır’ın DİHA’ya yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar şöyle:

‘KAYIT DIŞILIK’

"Türkiye'de kayıt dışılık hakim, Her alanda kayıt dışılık var. Ticarette olduğu kadar siyasette de kayıt dışılık var. Türkiye'nin kayıt içine girmesi lazım. Kayıt dışı olan her şey suçtur, kanun dışıdır. Bir kısmı ahlakilik sorunu söz konusudur."

‘ERDOĞAN ANAYASA'YA UYMUYORSA VATANDAŞ NEDEN UYSUN’

"Türkiye'ye bakıldığında Anayasa var ama zaman zaman askıya alınabiliyor. Bazı hükümleri dikkate alınmıyor. Mevzuatı bir kenara bırakın denilebiliyor. Bütün bunlar kayıt dışılığın somut ifadesidir. Devletin başı olarak (Erdoğan'ı kast ederek) bu kayıt dışlığı yaparsanız, vatandaşlara nasıl kurallara uyun diyebilirsiniz; bunun etik değerlerle, ahlakilikle bağdaşır tarafı var mı? Edilen yeminler var. Yeminler karşısında verilen sözler var. Sizi bağlayan Anayasa var, yeminler hukuk ve hukukun üstünlüğü, bunlara uyulmuyor. Türkiye'de bağlar zayıflıyor. Aile bağları, komşuluk, hemşerilik, vatandaşlık bağları zayıflıyor. İnsanlık bağları zayıflıyor. Verilen sözler, edilen yeminler yerine getirilmiyor."

‘AKP, PARTİ DEĞİL’

Ayrıca Ahmet Davutoğlu'nun tasfiye edilmesinden sonra "AKP'de ne olacak?" şeklinde ortaya çıkan soruyu da yanıtlayan Yalçınbayır, AKP'den bir şey beklememek gerektiğini şöyle dile getirdi: "Bu gibi durumlar karşısında seslerini çıkarmayan insanlardan oluşan bir yer, parti olmaktan çıkmıştır, parti değildir, bir oluşumdur. Bir fiili durumdur. Kuralları yoktur. O kurallar keyfi olarak uygulanıyorsa, orada katılımcılık denetleme yoksa siyaseten gelenler bir irade ile gönderilebiliyorsa bir başka yapı var."

'GÜL VE ARINÇ, ERDOĞAN'IN ÖNÜNÜ AÇTI'

Yalçınbayır, AKP'de Erdoğan'a muhalif olduğu ileri sürülen Abdullah Gül, Bülent Arınç gibi isimleri de "kararlı bir duruş sergilemedikleri" konusunda eleştirerek, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: "Onlar kararlı biçimde ortaya çıkıp tavır mı koydular? Kararlılık var mıydı, süreklilik var mıydı? 'İhtilaf olmasın, parti içinde huzursuzluk yaratmayalım' diyerek Erdoğan'ın önünü açtılar. Oysa bir parti, bir yönetim programından sapmışsa, onları uyarmak, onların en önemli görevleriydi. Bu görevlerini yerine getirmediler. Dolayısıyla bunların muhalefet ettikleri falan yok."