Mustafa Dermanlı / Bozcaada
 
Bozcaada’da bu sene üçüncüsü gerçekleştirilen BIFED’de ödüller sahiplerini buldu. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı kapanış törenine Çanakkale CHP Milletvekilleri Bülent Öz ve Muharrem Erkek’in yanı sıra, Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’la birlikte çevre ilçelerin belediye başkanları da katıldı.


 
Yurtiçi ve yurtdışında 300’e yakın belgeselin başvurduğu festivalde Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için 16, Gaia öğrenci ödülü için 10 belgesel yarıştı. İtalya’dan Myanmar’a, Almanya’dan İsviçre’ye, Brezilya’dan Küba’ya onlarca yönetmen bu heyecana ortak oldu.


 
Ufak gösterim salonları ve sınırlı bütçesiyle, ufacık bir ada olan Bozcaada’nın organize ettiği festival üçüncü yılında büyük bir kitleye ulaştı. Birçok belgeselin yönetmeni de izleyicilerle söyleşi fırsatı yakaladı. Salhane ve Halk Eğitim Merkezi’nde Çarşamba gününden itibaren gösterimlere katılım yoğundu.


 
Ödül töreninde konuşan Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, “Sınırlı bütçesine rağmen, yürekli çalışan ekibi sayesinde beklentilerin çok üzerinde ilgi ve beğeni toplayan festivalimiz bu sene de geçtiğimiz iki senede olduğu gibi olağan üstü doyurucu, öğretici ve etkileyici geçti. Emeği geçen tüm kişi ve kurumlara, destekçilere teşekkür ederim” dedi. Festival Yönetmeni Petra Holzer Özgüven de katılımcılara, misafirlere ve destek verenlere teşekkür ettiği konuşmasında, “Rüzgar tanrıları bu sene yüzümüze güldü. Geçtiğimiz senelerdeki gibi değil, bu sene güneşli ve çok güzel bir havada, 3 bin kişinin katıldığı bir festival yaşadık” dedi.


 
Gaia Öğrenci Ödülleri jürisinde Ayşegül Selenka Taşkent, Delizia Flaccavento ve Efi Latsoudi yer alırken, Fethi Kayaalp Ödülleri jürisinde Christina Hadjizachoriou, Clemente Scalbert, Alessandro Rossi, Özlem Arda, Can Candan, Nejat Yavaşoğulları ve Selçuk Gürışık yer aldı. 


 
Festivalde ödül alan filmler, yönetmenleri ve çevrildiği ülkeler şöyle:

Fethi Kayaalp Ödülleri
1.’lik: İyi Şeyler Bekler, Phie Ambo, Danimarka
2.’lik: Güneşin Düştüğü Gün, Aya Domenig, İsviçre – Finlandiya
3.’lük: Endişe İçin Kelime Yok, Runar Jarle Wiik, Norveç – Tayland - Myanmar
Mansiyon: Soluk, Metin Kaya, Türkiye
Mansiyon: Gölün Kızı, Ernesto Cabellos, Peru
 
Gaia Öğrenci Ödülleri
1.’lik: Arlette. Cesaret Bir Kastır, Florian Hoffman, İsviçre – Almanya
Mansiyon: Kıllıt, Zeynep Altay, Türkiye