Bitkisel kaynaklı bazı ürünler, mevcut tedavinin önüne geçiyor ve yanlış kullanım sonucu kalp krizlerine neden oluyor.

Hipertansiyonla Mücadele Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Ercan, bitkisel kaynaklı bazı ürünlerin mevcut tedavinin önüne geçerek yanlış kullanımları sonucu kalp krizlerine neden olabileceği uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Ertuğrul Ercan, yaptığı açıklamada, son zamanlarda bitkisel kaynaklı ürünlerin yanlış kullanımı sonucu meydana gelen, tehlikeli ritm bozuklukları ve kalp krizi vakalarındaki bildirimlerin arttığını söyledi.

Üreticisi tarafından ''destek ürünü'' olarak sunulan bitkisel ürünlerin, hastalara ''yanlış imaj'' oluşturabilecek şekilde görsel medyada yer almasıyla, bazı hastaların mevcut ilaçları yerine bu ürünleri tercih ettiğini ifade eden Prof. Dr. Ercan, şunları kaydetti:

''Son zamanlarda bitkisel kaynaklı bazı ürünlerin yanlış kullanımı ile kalp krizine neden olabileceğine ilişkin bilimsel yayınlar bildirilmiştir. Ürünlerin tanıtımında kullanılan 'yan etkisi olmayan, tamamen doğal bir damar açıcıdır' gibi ifadelere karşın bitki özlerinin aslında bildirilenin aksine yan etkileri olabilir.

Birçok ilaç da aslında bitki özleri ile hazırlanmaktadır. Doğal ürünler, bitkisel dahi olsalar olumsuz etkilere neden olabilirler. Yan etki olarak bildirilen şikayetler direkt olarak doza bağlıdır ve aslında hiçbir yan etkisi olmayan ürün bulmak neredeyse imkansızdır. Yani her tedavi edici özelliğe sahip ilaç az yada çok yan etkiye sahiptir.''

MUCİZE YOK
Bazı bitkisel ürünlerde sunulduğu gibi anında damarları açan, mucize dolu ilaçların henüz tıp dünyasında olmadığının altını çizen Prof. Dr. Ercan, ''Damar sertliği adını verdiğimiz durum basitçe damar içindeki darlıklar oluşturan bir hastalık olarak anlaşılmaktadır. Çok basitçe bu darlıkları adeta bir soba borusunu temizler gibi temizleyecek ilaçlar bulunmasını istemek ve dilemek hastaların en doğal hakkıdır. Oysa damar sertliği çok karışık bir mekanizmaya sahiptir. Günümüz tıbbında maalesef bu kadar etkin bir şekilde kalp, bacak atardamarında darlıkları mucize şekilde düzelten, normale döndüren ve de yan etkisi olmayan ilaçlar bulunmamaktadır, yoktur. Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda dikkatini önemsemek doğru olacaktır'' diye konuştu.

OLUMLU ETKİLERİNİN BİLİMSEL KANITI
Mucize'' olarak sunulan bitkisel ürünlerin olumlu etkileri olduğuna dair bilimsel bulgular varsa bunların ortaya konulmasının halk sağlığı açısından zorunlu olduğunu belirten, Prof. Dr. Ercan, şöyle devam etti:

''Halkımızın bu durumda yaşadığı kafa karışıklığı anlaşılır bir durumdur. Bilimsel dayanağı net olmayan ya da sadece yoruma dayanan, uluslararası tedavi kılavuzlarında yer almayan tedavileri ön plana çıkarmak, hastaların hayati önem arz eden ilaçlarından vazgeçmesine ya da bu ilaçları önemsememesine neden olabilir.

Eğer bitkisel etkin bir ürünün kalp damar hasarlıklarında mucize olumlu etkileri olduğuna dair bir bulgu var ise, yapılması gereken nedir? Yapılması gereken ürünün etkisinin ilaçlarda olduğu gibi 4 aşamalı bilimsel testlerle doğrulanması ve en son aşamada çok merkezli çalışmalarla bulguların net bir şekilde istatistiksel olarak ortaya konulmasıdır. Aksi takdirde kalp damar hastalığı olan hastalarımız uzun dönemde nasıl bir sonuçla karşılaşacağını bilemeyebilir. Bahsedilen ürünler bu şekilde bilimsel testlerden geçirilip etkinliği kanıtlanırsa, ülkemiz kaynaklı olarak dünya tıbbına kazandırılmasından memnun oluruz.''