Ruslar'ın Suriye'deki krize daha fazla müdahil olması ve son açıklamaları YPG’nin elini güçlendirdi. Türkiye tampon bölge ile ilgili kurduğu hayalleri unutsun. Güçlü bir aktör daha Suriye ve Rojava’da devreye girdi.

Amerika'nın artık tek başına iken sürdürdüğü tüm keyfilikler bitti diyebiliriz. Özellikle uzun süredir kullandığı Türkiye'ye diyet diye açmaya göz yumduğu tampon bölge manevrası Ruslar ile birlikte bitti diyebiliriz. YPG ve PKK hatta Kürtlere karşı tam bir düşmanlık politikası izleyen Türkiye'ye karşı Batı Kürdistan'ın nerede ise tam ortasında hançer gibi koridor düşünülüyordu. Buraya Türkiye tüm çetelerini dolduracak ve Kürtlerin kazanımlarını budamaya çalışacaktı.

Amerika fiili ve güçlü bir aktörün de devreye girmesinden sonra, bir seçim yapmak zorunda, bu seçim sahada çok iyi savaşan Kürtler ile tüm kirli işlerini yaptıran Türkiye devleti arasında olacağını düşünüyorum.

Böylesi bir dönemde artık kimsenin hoyratça davranacağına inanmıyorum. Tazıya tut, tavşana kaç dönemi şimdilik kapanmış gibi görünüyor. Suriye-Rojava'da sahada bulunan aktörler her dönemden daha fazla önem arz edecek, Amerika ve beraberindeki koalisyonun bunun farkında olduğunu var sayıyorum. Bu şu demek artık Amerika Türkiye devletinin şımarık davranışlarını tolere edemeyecek, zaten başından itibaren Halep'in iç bölgesinden başlayarak Cerablus ve Türkiye sınırına dayanan güvenlik koridoruna sıcak bakmayan Amerika’nın bu dosyayı rafa kaldıracağını düşünüyorum.

IŞİD’in Türkiye devleti ile bağlantı bölgeleri günden güne daralıyor. En son Gri Spi bölgesini de kaybeden IŞİD’in, Türkiye ile birçok anlamda bağlantı kurduğu yerlerin sayısı oldukça azaldı. Kobani ve Afrin kantonu arasında bulunan Cerablus bölgesini Türkiye'nin bu kadar hararetli istemesinin bu yüzden olduğunu düşünüyorum. Tabii IŞİD’e göre de bu bölgenin çok hayati olduğunu düşünüyorum. Avrupa ve Türkiye'den gelen çeteler bu bölgeyi kullanarak Suriye-Rojava'ya geçiyorlar. Ayrıca tüm lojistik olanaklar yine bu bölgeden aktarılıyor. Bu yüzden bu bölgenin bu çete grupları için çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Bir yukarıdaki paragrafta anlattığım nedenlerin ortadan kaldırılması için de PYD-YPG güçleri bu ara bölgeyi almak istiyorlar. Böylece Rojava'nın üç kantonunun birbirleri ile bağı kurulmuş olacak, o zaman IŞİD benzeri çete yapıları artık bu bölgelerde barınamayacak. Türkiye'nin en azından buralardan bu çetelere yardımı da kesilmiş olacak. Amerika’nın Rusya'nın da sahaya inmesinden dolayı fazla kaybedecek zamanı yok, bu yüzden çok uzun zamandır Cerablus bölgesine girmek isteyen YPG güçlerine hızlı şekilde yeşil ışık yakacağı düşüncesindeyim...

Rusya aktörünün Suriye ve Rojava'ya gelmesi ile birlikte yukarıda yaptığım analiz ile birlikte birçok şeyin de değişeceği herkes tarafından konuşuluyor. Türkiye devleti Cumhurbaşkanı RTE bile artık Esad'lı çözüm yollarına evet noktasına geldi. Göreceksiniz bu daha başlangıç, bir de güzel haberler vereyim, bu oynanan satrançta Kürtlere kötü haber şimdilik gözükmüyor. Bu yüzden de Cumhurbaşkanı Erdoğan aldığı her toplantıda YPG ile ilgili sorulan sorulara bunlar terörist diye cevap veriyor. Erdoğan bu yüzden de Avrupa'ya sık sık Başbakan Davutoğlu’nu göndererek YPG aleyhinde kulis çalışmaları yapıyor..

Bir kere daha onlar için üzülerek söylüyorum Suriye ve Rojava’da izledikleri kindar politikalar yüzünden yenildiler.