Çoğu gazeteci, 36'sı tutuklu 44 sanığın yargılandığı KCK gazeteciler davasının ilk duruşması bugün yapılıyor. Mahkeme Başkanı Alçık, duruşma daha başlamadan ara verdi ve sanıklar "Özgür basın susturulamaz" sloganıyla dışarı çıkarıldı.

 

36'sı tutuklu 44 basın çalışanının yargılandığı Kürdistan Topluluklar Meclisi (KCK) gazeteciler davasının ilk duruşması bugün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

 

Adliyenin en büyük salonunda görülen davada 36'sı tutuklu 44 sanık hakim karşısına çıktı. Tutuklu sanıkların cezaevinden geç getirilmesi nedeniyle duruşma geç başladı.

 

Duruşma salonunun girişine turnikeler yerleştirildiği ve salona girecek olanların bu turnikelerden geçtiği görüldü. 44 sanıklı davanın avukatları ve izleyicilerin oluşturduğu kalabalık nedeniyle salonun girişinde yoğunluk oluşunca, güvenlik görevlileri ile avukatlar ve izleyiciler arasında gerginlik yaşandı. Mahkeme Başkanı'nın salona sadece 70 kişinin alınması talimatı vermesi üzerine de gerginlik arttı. Bunun üzerine salona giremeyen sanık avukatları, yakınları ve duruşmayı izlemek için gelenler, durumu alkışlarla protesto etti. Bunun üzerine salonda bekletilen sanıklar da "Özgür basın susturulamaz" diye slogan atarak durumu protesto etti.

 

Salona girildikten sonra da gerginlik son bulmadı. Duruşma salonunda sanık avukatlarına ayrılan bölüm yeterli gelmeyince Mahkeme Başkanı, avukatların arka bölümlere geçmesini istedi. Ancak savunma avukatları, bunun usule aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz ederek, ilave sandalyeler getirilmesini talep ederek, savunmaya ayrılan bölüme oturacaklarını ifade ettiler. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Ali Alçık ve heyet, duruşmaya izleyici alınmayacağını belirtti ve salonun boşaltılmasını isteyerek, salondan çıktı. Ardından da sanıklar salondan çıkartıldı. Avukatlar ve izleyicilerin duruşma salonunu terk etmek istememesi üzerine duruşma salonu, güvenlik görevlileri tarafından boşaltıldı.

 

İzleyicilerin duruşma salonunu terk etmediği İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde duruşmaya ara verildi.

 

Duruşmayı izlemek üzere Çağlayan’daki Adalet Sarayı’na gelenler arasında Barış ve Demokrasi Partisi Eş Başkanı Gültan Kışanak, milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder, Aysel Tuğluk, Sebahat Tuncel, Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri İlhan Cihaner ve Melda Onur, çok sayıda yerli ve yabancı gazeteci ve meslek örgütü temsilcisi de bulunuyor.

 

İstanbul 15. Ağır CezaMahkemesi’nde açılan davada Özgür Gündem gazetesi, Dicle ve Fırat Haber Ajansları, Demokratik Modernite dergisi, Etik Ajans, Fırat Dağıtım, Birgün ve Vatan gazetelerinde çalışan gazeteciler yargılanıyor.

 

800 sayfalık iddianamede, 44 medya çalışanı hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 314. Maddesi kapsamında, “örgüt üyeliği” ve “örgüt yöneticiliği” iddiaları ile 20-25 yıla varan çeşitli hapis cezaları isteniyor.

 

2011’in Aralık ayı sonlarında polisin Özel Yetkili Mahkeme emriyle “KCK Basın Komitesi” ne yönelik olduğunu söylediği operasyonla çoğu Kürt 49 gazeteci ve medya çalışanı gözaltına alınmış bunlardan 36'sı tutuklanmıştı.

 

Duruşma öncesi bir konuşma yapan Ertuğrul Kürkçü, bir nebze adalet varsa, sanıkların serbest kalması gerektiğini söyledi. Bu kadarının Goebbels'in bile aklına gelmeyeceğini ifade eden Kürkçü, savcıların yapılan haberleri suç delili olarak kullandığını söyledi.

 

Bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk da, "Bu dava iktidarın kararıyla gerçekleşen siyasi ve bilinçli bir davadır. Bizler onurlu basının, yargılanan sanıkların yanında olacağız. Bir an önce bu utanç davasından kurtulmalı Türkiye "dedi.