Basın özgürlüğü karnesi bir türlü düzelmeyen Türkiye, 180 ülke arasında 149’uncu sırada. 

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Gazetecilere Özgürlük Platformu Taksim’de eylem yaptı. Tünelde bir araya gelen Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Basın-İş Sendikası, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Cemiyeti üyeleri Tünel Meydanı’ndaydı.

CHP’li Gürsel Tekin ve CHP İstanbul 2. bölge milletvekili adayı Selina Özuzun Doğan’ın da katıldığı eylemde, ‘Özgür basın olmadan özgür toplum olmaz’ denildi.

’21 MESLEKTAŞIMIZ CEZAEVİNDE’

Basın açıklamasını yapan G9 Platformu Sözcüsü Doğan Tılıç,”Türkiye’deki sansür ve yasaklar nedeniyle bir tek yıl bile bugünü kutlayamadık. 1993’ten bu yana Türkiyeli gazeteciler olarak tek bir yıl bile kutlama yapamadık. Bugün cezaevlerinde bazıları yıllardır yatmakta olan 21 meslektaşımız ve yüzlerce gazeteci aleyhine açılmış binlerce dava var” dedi.

Gazeteci Tuğrul Eryılmaz ise, gazetecilerin neden birlikte hareket edemediklerine değinerek, “Biz de çok farklı değiliz aslında genel işçi sınıfından. Yani o baskılar nasıl onları yıldırıyorsa belli ki bizi de yıldırmış. Bizim ekstra bir işimiz daha var; o baskıdan yılanlara neden yılmamaları gerektiğini anlatmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

‘BASIN İŞÇİSİYİZ’

Türkiye Gazeteciler Sendikası Örgütlenme Sekreteri Arzu Demir, gazetecilerin örgütlenememesinin nedeninin algıdan kaynaklı olduğunu söyledi.

Demir sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanki biz iktidarların sömürü politikalarının dışındaymış gibi algılandığımızı düşünüyorum ama öyle değil sonuçta biz basın işçisiyiz. Biz o işçiliği emeğimiz ile kalemle yerine getiriyoruz.”

Türkiye Gazeteciler Sendikası bugüne özel ‘yıldıramazsınız’ manşetiyle bir gazete çıkardı, bu gazeteyi eylem sırasında dağıttı.

1 MAYIS’A ÖZEL KART

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş’te, 1 Mayıs’ta cemiyetin valilik izniyle verdikleri, daha sonra da iptal edilen kartların neden iptal edildiğine ilişkin, “Verseydik liste muhtemelen o gece gözaltı olacaktı ve cemiyet bu listeyi verdi diye gözaltı oldu diye değerlendirilecekti. Bir tek gazeteci için bile cemiyetin göze alabileceği bir risk değil” dedi.

(İMC / Foto: @kizilbayraknet)