Boşanmaların araştırılması için Aralık 2015’te alınan kararla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nda ayrımcılık devam ediyor.

İki hafta önceki toplantıda AKP Isparta vekili Sait Yüce, sunum yapmak için davet edilen Eşitlik İzleme Kadın Grubu’ndan (EŞİTİZ) avukat Hülya Gülbahar’a “Konumunuzu bilerek konuşun”, “Gidin dışarıda konuşun”, “Ben sana haddini bildirmeye çalışıyorum” gibi ifadeler kullanmasının ardından bu sefer de komisyonda homofobik ve transfobik ayrımcılık yapıldı.

LEZBİYENLER KENDİ BAŞINA BIRAKILAMAZ’

Komisyonun 25 Şubat’taki toplantısına uzman olarak katılan Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Aliye Mavili Aktaş, lezbiyenlerle trans erkekleri karıştırdı. “Lezbiyenlerin kendi haline bırakılırsa değerli kendilik geleceğinden mahrum bir kadere mahkûm edileceğini” iddia etti.

Aktaş’ın tutanaklara yansıyan konuşması şöyle:

“Bir hekimin kızının “Ben lezbiyenim, erkeklerle değil, kadınlarla birlikte olacağım.” diyerek kadınlık organını aldırma kararının önüne geçme çalışması yaptım ve hâlâ, şu anda bu kişi bir erkekle evlenme hazırlığı yapıyor ama sanal alemden kurduğu bir ekipten etkilenip böyle bir bağla çocuğun kendinin cinsel kimliğine özdeşiminin lezbiyen olarak tanımladığı gibi bir durum var.

“Şimdi, bu çocuğu biz kendi başına bırakıp odasında özgürlüğü içinde bıraktığımızda onun kendi cinsiyetinin özellikleri ve değerli kendilik geleceğinden mahrum bir kadere mahkûm edebilme riskimiz var. Ben böyle özgürlük ve kader salınımını siyah ile beyaz salınımı gibi düşünürüm, ikisinin varlığıyla birlikte. Özgürlük, kaderimizde var olan… Hepimiz bu ülkeye bu zamanda geldik, bu tarihte doğduk, cinsiyetimiz bu, güzelliğimiz, çirkinliğimiz bu, beden özelliklerimiz bu, düşünme kapasitemiz bu ama seçim kabiliyetimiz…”

NE OLMUŞTU?

Türkiye’deki boşanmaların araştırılması için Meclis araştırması komisyonu kurulması kararı Aralık 2015’te Resmi Gazete’de yayınlandı.

Tam adı Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu olan komisyonun 18 Şubat’taki toplantısında AKP Isparta vekili Sait Yüce, sunum yapmak için davet edilen Eşitlik İzleme Kadın Grubu’ndan (EŞİTİZ) avukat Hülya Gülbahar’a “Konumunuzu bilerek konuşun”, “Gidin dışarıda konuşun”, “Ben sana haddini bildirmeye çalışıyorum” gibi ifadeler kullandı.

Bunun üzerine Uçan Süpürge komisyona katılmayacağını açıkladı.

(Kaynak: KAOS GL)