Documentarist 10. İstanbul Belgesel Günleri’nin ödülleri açıklandı. İlk veya ikinci filmiyle festivale katılan yeni yönetmenleri desteklemek amacıyla verilen Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü, Sedat Şahin ve Murat Adıyaman’ın yönettiği Hakkarigücü Kadın Futbol Takımının hikâyesini anlatan “Üçüncü Bölgeden Hücum Varyasyonları” filmine verildi.

Evrensel'de yer alan haber egöre, Braxton Hood, Gülen Güler, Yusuf Güven, Ayşe Çetinbaş ve Selim Yıldız’dan oluşan jüri, Mert Kaya’nın “Aşk Bitti” ve Serkan Çiftçi’nin “Gacı Gibi” filmlerini de Jüri Özel Ödülü’ne layık gördü. Yeşim Tabak, Yeşim Burul ve Şenay Aydemir’den oluşan FIPRESCI (Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu) Ödülü ise Reber Dosky’nin yönettiği “Radyo Kobane” (Radio Kobani) filmine gitti.

LGBTİ BİREYLERİN MÜCADELESİ: ‘GACI GİBİ’

Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü jürisi, ödülü “Üçüncü Bölgeden Hücum Varyasyonları”na verme kararını “hem politik hem de iklim olarak zorlu bir coğrafyada kendilerini futbol üzerinden gerçekleştirmeyi başaran bir grup kadının hayat dolu hikâyesini izleyiciyi o grubun bir parçası haline getirmeyi başararak aktarmak” şeklinde gerekçelendirdi. Jüri Özel Ödülleri ile ilgili açıklamada ise “Jüri ayrıca çağımızda insanlığın verdiği mücadelenin küresel paydasına Gezi Parkı ve Brezilya Toplu Taşıma protestolarının ortaklaşan yanlarını titiz ve özgün bir biçimde anlatan ‘Aşk Bitti’ ile ülkemizdeki direnişin her alanda devam ettiğini, nefret saldırılarına maruz kalan LGBTi bireylerin mücadelesini trans seks işçisi Deniz’in rehabilitasyon süreci üzerinden aktaran ‘Gacı Gibi’ filmlerine Jüri Özel Ödülü verme kararı almıştır” denildi.

KAZIM KIZIL’A SELAM

Belgeselci Kazım Kızıl’a destek ve sevgilerini yollayan jürinin açıklamasında şu sözlere de yer verildi: “Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü jürisi olarak tüm belgeselcileri ayrı ayrı tebrik etmek isteriz. 2017 Türkiye’sinde insana dokunan böylesine filmleri inatla yapmaya devam ettikleri için emeklerinden ve cesaretlerinden dolayı onları kutlarız. Bunun yanında aynı inat ve cesareti gösteren, belgesel filmleri izleyicisi ile sansürsüz buluşturmaya devam eden Documentarist’in 10. yaşını da kutluyoruz.”

Açık Toplum Vakfı, Sivil Düşün, Hollanda Başkonsolosluğu, Lita Prodüksiyon başta olmak üzere bir çok kurumun desteği ile gerçekleşen ve bu sene dokuz güne yayılan Documentarist 10. İstanbul Belgesel Günleri’nin salon gösterimleri geçtiğimiz gün sona erdi. Festival programı bugün gerçekleşen Canlandırma Belgesel Film Okuma Atölyesi ile devam edecek, Pazar gecesi 20:00’de Muaf Kadıköy’deki “John Berger veya Bakma Sanatı” özel gösterimi ile sona erecek.