Hollanda'daki bir müzeden 2002 yılında çalınan iki Van Gogh tablosunun, İtalya'da mafyaya yönelik bir operasyonda ele geçirildiği bildirildi.

İtalyan mali polisi tarafından yapılan açıklamaya göre, Amsterdam'daki bir müzeden çalınan "paha biçilmez" iki Van Gogh tablosu Napoli yakınlarındaki Castellammare di Stabia'da bulundu.

Övgü Pınar'ın BBC Türkçe'de yer alan haberine göre polis, tabloların Napoli merkezli mafya örgütlenmesi Camorra'nın eline geçtiğinin anlaşıldığını açıkladı.

Amsterdam'daki Van Gogh Müzesi'nden yapılan açıklamada ise söz konusu tabloların 14 yıl önce bu müzeden çalınan "Scheveningen'de Deniz Manzarası" (1882) ve ''Nuenen Reform Kilisesi'nden Çıkan Cemaat" (1884/85) isimli eserler olduğu belirtildi.

Eserlerden ilki Van Gogh'un Hollanda'da yaşarken yaptığı iki deniz manzaralı tablodan biri.

Babasının bir dönem rahip olarak görev üstlendiği Nuenen Reform kilisesinin tablosunu ise Van Gogh, 1884'te annesi için yapmıştı.

Sanatçı, babasının ölümünden sonra ise tabloya yas tutan birkaç kadın eklemişti.

Van Gogh Müzesi, "tahminlerin aksine, tabloların nispeten iyi durumda" olduğunu belirtti.

Müze Müdürü Alex Rüger, "Tablolar bulundu! Bu sözcükleri söyleyebileceğimi ummaya artık cesaret bile edemiyordum" diyerek İtalyan ve Hollandalı güvenlik güçlerine teşekkür etti.



FBI'IN EN ÖNEMLİ 10 SANAT SOYGUNU LİSTESİNDEYDİ  


Aralık 2002'de gerçekleştirilen soygun, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) en önemli 10 sanat eseri soygunu listesinde yer alıyordu.

Bir merdivenle müzenin çatısına çıkan soyguncular, balyozla camı kırarak içeri girmiş ve birkaç dakika içinde iki tabloyu alarak kaçmıştı.

Alarm sistemlerinin devrede olmasına rağmen soygunun yapılabilmesi, müzenin güvenlik önlemlerini yeterince sıkı tutmamakla eleştirilmesine neden olmuştu.

Soygunla ilgili olarak tutuklanan iki Hollanda vatandaşı ise suçsuz olduklarını savunuyor.