Türk ırkçılarının çıkmazı Kerkük'tür. Irkçıların ve devletin yıllardır ayrıştırmaya çalıştığı ve Türkmenleri yalnızlaştırmaya dönük politikaları iflas etmiştir. Kürt halkı o bölgede yaşayan Türkmenleri de sahiplenmiştir. Türkiye devleti ve faşistler sadece seyretmek ve komik kampanya yürütmekle meşguller.

TÜRKMENLER FAŞİZM İLE ARASINA MESAFE KOYMALI

Bu tuhaf yalnızlaştırma durumunu bu saatten sonra Kerkük ya da nerede Türk varsa kabul etmemelidir, Sizi safsatalar ile kandırdılar. Onların tek düşündüğü rant ve çıkardır. Ortadoğu bu tür yalnızlaştırma, tecrit etme, ayrıştırma politikaları sayesinde bugün bu durumu acımasızca yaşamaktadır.

Herkes şimdi Irak'ta üç bölge düşlüyor, Sünni bölgesi, Kürt bölgesi ve Şia bölgesi. Sadece bölgeler üzerinden baktığında olabilir gibi duruyor. Fakat biz biliyoruz ki özgürlükler temelinde böyle bir talep yok. Bölgesel güçler ve Türkiye'nin çıkarına böylesi gerekiyor. O yüzden aslında olmayan bir şeyi İŞİD ile gerçekleştirmek için bir çaba içerisine girmiş durumdalar.

PETROL ÖZERKLİĞİ KAYBETTİRİR

Maliki'nin Şia yönetimi, Kürt bölgesel yönetimi ve İŞİD Sünni bölgesini kabul ettirmek için tüm çabayı sarf edecekler. Buradaki ilişkiler özgürlükler üzerinden belirlenmeyecek, tamamen çıkarlar üzerinden belirlenecek. Petrol her şeyi belirleyecek. Enerji savaşları bu temeli ile devam eder ve büyürse her yer yangın yerine dönecek..

ROJAVA DEMOKRATİK ÖZERKLİK SİSTEMİ KAZANDIRIR

Biz uzun zamandır Rojava'daki gelişmeleri takip ediyoruz. Türkiye'nin başından itibaren Rojava' ya saldırgan tavrını bilmeyen yoktur. IŞİD ve El Nusra ile kaç kez Rojava devrimini boğmaya çalıştıklarını gördük. Hatta uluslararası güçler bile ‘Suriye muhalefeti oluşturma süreci’nde bu baskının altında kalarak Kürt özerk bölgesi ile nerede ise hiçbir ilişki geliştirmedi.

Rojava devrimi adeta görmezden gelindi. IŞİD ve El Nusra çetelerinin yaptığı tüm katliamlar görünmez oldu. Buna rağmen Rojava'da öz yönetim devreye girdi. Tüm kışkırtmalara ve diğer şeylere karşı başından beri çağrıcılığını yaptığı, herkesin içerisinde kendisini ifade edebileceği sistemi oturttu. Hiçbir halkı ve inancı dışarıda bırakmadan bunu gerçekleştirdi.

TÜRKİYE ÇIKARLARI DOĞRULTUSUNDA ÖZERKLİK İSTER

Irak'ın özellikle Kürt bölgesel yönetiminin olduğu alanda Türkiye devleti hep etkisini göstermiştir. Kürt bölgesel yönetimi üzerinde de etkisi vardır. Bölgede yaşayan Türkler üzerinde de etkileri vardır.

Türkiye'ye bir kere daha çıkarları doğrultusunda Kerkük ve Musul Türklerini hedef haline getirmiştir. Bölge'deki gelişmeleri takip ettiğimizde bu tavrını sürdürmeye devam edecektir. Türkiye devletinin bölgede meşruluğunu sağlayan bölgede yaşayan Türklerdir. Bu zamana kadar her kesim tarafından dile getirilmiş ve bu konu üzerine uzun tartışmalar yaşanmıştır. Türkiye devleti bölge üzerine rant ve çıkara bağlı bakmadığı sürece Türkmenler orada kendi kaderlerine terk edilirler. Bu durum geçmişten bu güne hep böyle olagelmiştir.

ROJAVA DENEYİMİ ESAS ALINMALI

Kerkük ve Musul Türkleri ve Kürt federe yönetimi bundan sonra nasıl yaşamak istediklerini bir kere daha sorgulamalılar. Eğer bir kere daha çıkarlar üzerinden gidilmeye çalışılan özerkliğin yanında yer alırlarsa, bundan sonraki yaşamlarını hep petrol üzerindeki oyunlar belirleyecek demektir.

Ya da artık nerede ise yüzyıl beraber yaşadıkları Kürtler ile eşit ve özgür temelde bir yaklaşımı esas alarak Rojava deneyiminde olduğu üzere öz yönetim sistemini devreye sokarlarsa, Petrol ya da başlarına bela olan zenginlikler, kendi refahlarını büyütme işlevi görecektir. O zaman, Ortadoğu öz yönetim deneyiminin büyümesine çok büyük katkı da yapabilirler.