Anayasa değişikliği teklifi için fiilen başlatılan referandum sürecine karşı "Hayır" cephesi büyüyor.

Nar Kadın Dayanışması, referandum sürecinde "Hayır" çağrısı yapan "Ha ha ha ha Hayır" başlıklı bir şarkı hazırlayarak video klip çekti.

Şarkıyı seslendirenlerden Ayşegül Uçar, "Bizler ‘adam’ rejimlerinden bıkmışken 'tek adam' rejimine geçiş istiyorlar! Tabii ki Ha ha ha Hayır” dedi.

Kadınlar şarkıda neden referandumda "Hayır" denilmesi gerektiğini anlatıyor. 2 dakika 44 saniyelik videoda kadın eylemleri de görsel olarak kullanıldı.

'YETER BE BİZ DE VARIZ BURADAYIZ'

Ankara Nar Kadın Dayanışması üyesi ve şarkıyı seslendirenlerden Ayşegül Uçar, yaptıkları çalışmaya ilişkin bilgi verdi.

Uçar videonun hazırlanış amacını "Günlerimizi, sokaklarımızı, kahkahalarımızı bu karanlığa hapsetmeye çalışanlara karşı aydınlığı büyütmek istedik. ‘Hayır’ ı en güçlü sesimizle, kahkahalarımızla çoğaltmak, fetvalarına, tekmelerine, mırıldanmalarına karşı ‘yeter be bizde varız buradayız’ demek, bu karanlığa inat gökkuşağı bahçelerine ulaşmak için, sözümüzü, sesimizi, fikrimizi ve bu karanlığı aydınlığa çevirme cüretimizi göstermek adına böyle bir şarkı yapma ihtiyacı hissettik" sözleriyle anlattı.

'KARANLIK KADINLARIN BİRLEŞEN ELLERİYLE GİDECEK'

Karanlığın, kadınların birleşen elleriyle sıyrılıp gideceğini ve kadınların buluşan sesleriyle güzelleşeceğini belirten Uçar, şunları aktardı:

“Neler yapabiliriz üzerine konuşurken birden atölyeye dönüşen ve şarkıda da geçen 'kahkahanın gücünü, haydi kap gel' sözleri gibi kahkahamız ve kapıp geldiğimiz sözlerimiz, tınılarımız buluştu ve birbirine karıştı. Daha sonra ise videoda da görünüyor. Çaldık, söyledik, kahkahalarımızı, neşemizi, umudumuzu, isyanımızı birbiriyle buluşturduk ve ortaya böyle bir video çıktı.”

‘TEK ADAM REJİMİNE HA HA HA HAYIR’

"Neden Hayır" sorusunu yanıtlayan Uçar, “14 yıllık iktidarları boyunca kadınlara yaşam hakkı tanımayan, sokakta yürümemizden, ne giyeceğimize, eğitim hakkımızdan yaşam hakkımıza kadar gasp etmeye çalışanlar şimdi hileleri hurdaları yasallaşsın istiyor. Bizler erkek yargı anayasal güvence altına alınmasın diye, işyerinde, okulda, sokakta, parkta, her yerde ve her saatte can güvenliğimiz olsun diye, bir kişi daha eksilmeyelim diye, çocuklarımızın düşleri kirletilmesin diye, IŞİD’den kurtulan kadınların fırlattığı kara çarşaflar gibi fırlatıp onları, renklerimizi gösterelim diye ‘Hayır’ diyoruz. Bizler ‘adam’ rejimlerinden bıkmışken 'tek adam' rejimine geçiş istiyorlar! Tabii ki Ha Ha Ha HAYIR!” ifadelerini kullandı.

‘ELDEN ELE BÜYÜTÜLMESİ GEREKEN BİR NEŞE’

Şarkının aslında nasıl "Hayır" demek istediklerine bir cevap olduğunu aktaran Uçar, şöyle devam etti:

“Kadınların kahkahalarının ardından gelen bir 'hayır'. İktidarın yarattığı distopyada hep nefret, ölüm ve acı var. Bizim hayat ütopyamız ise neşe ve birliktelikle, kadın dayanışmasıyla şekillensin istiyoruz. Sırtımıza yükledikleri karanlık ağır ama son günlerde çok kullandığımız gibi sabahın bir sahibi var. Elbette yaşadığımız onca acıdan sonra üzgün ve ondan daha da çok öfkeliyiz ancak bizden alamayacakları ve hırs dolu dünyalarında asla sahip olamayacakları bir şey var ki o da gülüşlerimiz ve neşemiz. Yaptığımız şarkı içimizi bu neşeyle ısıttı, tıpkı Haziran'ın isyan günlerinin sıcaklığı, dayanışması ve neşesi gibi. Hem 'hayır' için hem de sonrası için elden ele büyütmemiz gerekenin bu neşe olduğuna inanıyoruz. Umarız şarkımız da herkes için böyle bir umuda kapı aralar. Çok yeni kaybettiğimiz ve çok sevdiğimiz bir arkadaşımızın, Bahadır öğretmenin söylediği ve bizi bu karanlık günlerde en çok yan yana getiren sözle adım atmak istiyoruz; ‘Gülümseyeceğiz cümle zulmün karşısında, böyle böyle düzelecek bu işler'.”

‘HAYIR İÇİN ÖRGÜTLENELİM’

Uçar, son olarak, “Toplumun her kesiminin bulunduğu yerden 'Hayır’ı çoğaltabileceğini düşünüyoruz. Çok geniş bir toplumsal taban başkanlık dayatmasını reddediyor şimdi ihtiyacımız olan bu reddedişi bir direnişe dönüştürmek. Hem öfkemizi hem neşemizi yeni bir başlangıç için, hayır için örgütlenmeliyiz” çağrısında bulundu.

(Kaynak: Dihaber)