Bugün gösterime giren iki yabancı filmden ‘Umut Işığım’ aldığı olumlu eleştirilerle öne çıkıyor.

YAKIN TEHDİT ‘TRESPASS’

Joel Schumacher tarafından yönetilen Nicolas Cage ve Nicole Kidman’ın başrolleri paylaştığı Yakın Tehdit (Trespass) silahlı bir grup tarafından rehin alınan karı-kocanın yaşadıkları gerilimli olayları anlatıyor.

2011 Toronto Film Festivali’nde prömiyeri yapılan film ABD’de sınırlı bir süre gösterimde kaldı ve filmin DVD ve Blu-ray ürünleri de çıkmış durumda.

2010 yılında filmin çekimlerine başlandığında Cage’in Kidman’ın kocası rolü yerine soygunculardan birini canlandırmak için kendisine önerilen rolü reddettiği iddiasıyla ilginç bir özellik kazanan filmde Cage’in reddettiği rol için çare olarak Liev Schreiber’e teklif götürüldüğü de diğer bir iddia.

Nihayetinde Nicolas Cage’in evi basılan adam rolüne döndüğü ancak rol paylaşımındaki bu kargaşa nedeniyle filmin yapımına planlanan takvimden 2 hafta geç başlandığı yazılıyor.

Yönetmen Joel Schumacher ve görüntü yönetmeni  Andrzej Bartkowiak’ın Fall Down’dan sonraki ikinci işbirliği olan film gösterimden DVD raflarına giren en hızlı film olarak kayıtlara geçti. 18 gün gibi kısa bir sürede gösterimden çıkıp DVD olarak pazarlanan film, daha önce From Justin to Kelly (2003) filminin olan 29 günlük rekorunu egale etti.

Filmin çok iyi eleştiriler aldığını söyleyemeyiz. Özellikle senaryoya yönelik olumsuz eleştiriler arasında filmin 2010 İspanya yapımı Dehşet Evi (Secuestrados) ile benzerliklerine yapılan vurgu da öne çıkıyor. Oyunculuklara yönelik notlar genelde Kidman’dan yana yüksek tutulurken Cage’in ise performansıyla en kötü oyuncu ödülü  Razzie Award’a aday gösterildiğini de ekleyelim. Neyse ki bu sadece adaylıkta kaldı.

UMUT IŞIĞIM

David O. Russel tarafından yönetilen ve romantik komedi olarak kategorize edilen ama aynı zamanda drama öğeleri de içeren Umut Işığım’da (The Silver Linings Playbook) Bradley Cooper ve Jennifer Lawrence başrollerde yer alıyor. Filmin diğer bir yıldız oyuncusu ise Robert De Niro.

Eylül ayında Toronto Film Festivali’nde prömiyeri yapıldığında eleştirmenlerden oldukça iyi yorumlar alan film en iyi senaryo ve aktör ile aktrisin de aralarında yer aldığı 4 dalda Altın Küre (Golden Globe) adaylıkları kazandığını ekleyelim.

Matthew Quick’in 2008 yılında yayınlanan aynı adlı kitabından uyarlanan filmin hakları daha kitap basılmadan film ekibi tarafından satın alındı.  Müteveffa sinemacılar Sydney Pollack ve Anthony Minghella’nın gerçekleştirmesi planlanan yapım için Pollack’ın “Hikaye romantik ve komik olduğu kadar rahatsız edici düzeyde duygusal ve hileli” dediği yazılıyor.

Yönetmen Russel’ın senaryoyu 5 yılda en 20 kez değiştirdiği belirtilirken Russel’in ailevi sorunları nedeniyle senaryodan çekildiği de konuşuluyor.

2008 yılındaki Amerika Ulusal Futbol Ligi’nin ikinci yarısından sahnelerin bol bol yer aldığı filmde yönetmenin önceleri Jennifer Lawrence’e rol verme konusunda yaşı konusunda (Filmdeki rolü 21 yaşında) ciddi bir ikileme düştüğü ancak aktrisin diğer pek çok oyuncunun sahip olmak için çabaladığı özelliklere kendiliğinden sahip olduğunu düşünerek Lawrence’e rol verdiğini ekleyelim.

Toronto Festivali’nde ‘Halkın Seçimi’ ödülü alan film gösterime girdiği günden itibaren otoritelerden çok olumlu eleştiriler alıyor.