Türkiye'nin Kobani sınırına çukur kazdığı ve bunun bir müdahale hazırlığı olduğuna yönelik iddialara yanıt geldi.

Hürriyet'e konuşan bir yetkili, "sınırdaki kazı çalışması uluslararası anlaşmalar çerçevesinde sınır güvenliğini sağlamak için sınıra duvar örme projesi kapsamında yapılıyor" dedi.

Bölgeye çukur kazılmasının sebebinin, Türkiye tarafından tüm sınırlara uygulanan rutin bir işlem olduğu ifade edildi.

İsmi açıklanmayan bir yetkili, Türkiye'nin Kobani'ye bir müdahale hazırlığında olduğuna yönelik iddiaları yalanladı.

'SINIRA ÇUKUR KAZMA, RUTİN BİR UYGULAMA'

Yetkili açıklamasında, 'Türkiye'nin bütün sınırlarına rutin uygulama olarak beton duvar ördüğünü ve çukur kazma çalışmasının bir süre önce başlatılan duvar örme işleminin devamı olduğunu' söylediği belirtildi. Bölgeye çukur kazıldığına yönelik haberler, sosyal medyada hızla yayılmış, Türkiye'nin, YPG'nin kontrolündeki Kobani'ye girme yönünde hazırlık yaptığı iddia edilmişti.

URFA VALİLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA

Urfa Valiliği,  iddialara yazılı açıklama yaparak yanıt verdi.

Ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığı ifade edilen açıklama şu şekilde:

"27 Ağustos 2016 tarihinde bazı basın yayın organlarında 'Türk askeri hendek kazıp, Kobani’ye girdi' şeklinde yapılan asılsız haberler üzerine kamuoyunu bilgilendirme gereği duyulmuştur. Valiliğimiz tarafından Suriye sınırımızda önceden beri devam eden sınır güvenliğini güçlendirme çalışmaları kapsamında çalışmalar devam etmekte olup, Suruç ilçemizdeki Mürşitpınar sınır kapısı bölgesinde de çalışmalar sürdürülmektedir.

"İki ay önce ihalesi yapılan duvar örme çalışmaları, Mürşitpınar sınır kapısının doğusunda bir, batısındaysa 4 kilometre olmak üzere toplam beş kilometrelik bir alanı kapsamaktadır. Çalışmalar uluslararası koordinatlara göre sınırın sıfır noktasında yürütülmektedir.

"Hendek kazıldığı iddialarına konu olan çalışmalar ise güçlendirilmiş beton duvarların yerleştirileceği yerlerdeki temel güçlendirme çalışmalarıdır. Haberlerde iddia edildiği gibi güvenli bölgeye girildiği ve askeri yığınak yapıldığı iddiaları kesinlikle gerçek dışıdır."

KOBANİ HALKI SINIRDA NÖBET TUTUYOR

DİHA’nın aktardığına göre, Kobani’den Suruç’a açılan Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın hemen batısındaki alanda TSK sınırı aşarak zırhlı araçlar eşliğinde hendek kazdı.

Bunun üzerine binlerce Kobanili sınır hattında barikat oluşturdu. Sınıra akan Kobanililer, sınırın dibine gelerek el ele tutuşarak, TSK aleyhine sloganlar attı.

Kobanililerin eylemi devam ederken kentin Asayiş görevlileri de halkı savunmak adına, sınır hattında nöbet tutmaya başladı.