Silopi’de 4 Mayıs’ta polis panzerinin evlerine girmesi sonucu yaşamını yitiren Muhammet (7) ve Furkan Yıldırım (6) kardeşlerin ölümüne ilişkin Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın ayrıntılarına ulaşıldı.

Dihaber’de yer alan habere göre, tutuklanan polis Ömer Y’inin ifadesinin aksine panzerde kusur bulunmadı. Soruşturma dosyasında yer alan bilgiye göre, Ömer Y.’nin panzer aracını kullanma yetki belgesinin olmadığı ve buna ilişkin bir kurstan geçirilmediği belirtildi. 15 Temmuz sonrasında panzer yetkisi olan bir çok polis görevden alınmıştı.

HERHANGİ BİR ARIZA YOK

Ömer Y. savunmasında, çarpma sonucu olay yerine gelen polis ekipleri ile birlikte enkaz altında kalan çocukları birlikte çıkarttığını da ileri sürdü. İfadesinde üzgün, suçsuz ve kusursuz olduğunu savunan Ömer Y. olay gününde alkol kullanmadığını ve tutuksuz yargılanma talebinde bulundu.  Araç sürüsü Ömer Y.’nin anlatımlarının aksine panzeri evin içinde alarak TOKİ polis lojmanlarına götüren görevli polis ise, savcılıkta verdiği ifade de araçta herhangi bir teknik arazının olmadığını belirtiyor.

PANZER KULLANMA YETKİSİ YOK

Yaklaşık 400 sayfalık soruşturma dosyasındaki bilgilere göre, olayın hemen ardından Cumhuriyet Başsavcılığının İlçe Emniyet Müdürlüğüne gönderdiği talimatta verilen cevapta, Ömer Y.’nin panzer aracını kullanma yetki belgesinin olmadığı ve buna ilişkin bir kurstan geçirilmediği belirtildi. Yine verilen cevapta, 15 Temmuz darbe kalkışması sonrası panzer kullanma yetkisine sahip polislerin çoğunluğunun görevden alındığından dolayı Ömer Y.’nin geçici olarak panzerde görevlendirildiği aktarılıyor. Yaklaşık 11 ton ağırlığında olan panzerin kullanılması için gereken D-1 sürücü belgesi bulunmayan Ömer Y. sadece B sınıfı sürücü belgesine sahip olduğu ortaya çıktı.

Savcılığın olaya ilişkin görevlendirdiği Trafik, Elektrik, Makine ile Kamera ve Fotoğraf bilirkişileri hazırladıkları raporlar da aracın arızalandığı yönünde kendisini savunan Ömer Y.’yi yalanlıyor. Birbiri ile örtüşen bilirkişi raporlarında, “Aracın fren, direksiyon, elektrik ve yağ sistemlerinde herhangi bir olumsuz bir duruma rastlanmamıştır. Kullanıcı personelin yeterli eğitime sahip olmamasından dolayı kaçırma durumunda paniklemesinden fren pedalına basmaktan refleks olarak gecikmiş olabileceği, aracı da çalıştırmaması söz konusu olabileceğinden fren sisteminin gayri faal olacağından araca hakim olamadığı kanaatindeyim” tespitlerine yer verildi.

‘TECRÜBELİ OLSAYDI KAZA ENGELLENEBİLİRDİ’

Makine bilirkişinin yaptığı, “Aracı kullanan personel daha tecrübeli ve eğitimli birisi olsaydı bu aracı ani fren ile durdurabileceği, kullanan personelin tecrübesiz olduğu” tespiti ise olayın oluş sebebini gözler önüne seriyor.