Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan (HSYK), Bakırköy Baş savcı Vekili Zekeriya Öz'ün basın açıklaması yapmasına ilişkin "Zekeriya Öz'ün açıklama yapma talebine izin verilmedi. Basına açıklama yapma yetkisi başsavcıdadır. Zekeriya Öz'e cevap hakkı kullanmasının izne tabi olmadığı söylendi. Zekeriya Öz hakkında suç duyurusu yapılırsa konuya HSYK 3. Dairesi bakacak" açıklaması yapıldı.

Habertürk'ün haberine göre Zekeriya Öz, Dubai tatili ve yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine başlatılan 17 Aralık operasyonu ile ilgili kendisine yöneltilen eleştirilere yanıt vermek için HSYK'dan basın açıklaması izni istedi.

HSYK 1. Dairesi 'Soruşturmanın gizliliği ve basının bilgilendirilmesi' başlıklı 33 Nolu Genelge gereği Savcı Öz'e yazılı açıklama izni verdi.

Cevap hakkı için Kurul'dan karar çıkmasına gerek olmadığını belirten HSYK, Öz'e verdiği yanıtta, "Cevap hakkınızı kullanabilirsiniz. Bu konuda kısıtlayıcı bir durum yok. Genel Kurul'dan bu yönde karar çıkmasına da gerek yok" dedi.

Savcı Öz de bu izin üzerine önceki gün yazılı açıklamasını basınla paylaştı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise Öz'ün açıklaması eleştirerek, HSYK'nın böyle bir açıklamaya izin verme yetkisinin bulunmadığını belirtti.

TV İZNİ YOK

Savcı Öz, açıklamanın ardından HSYK'ya bir kez daha başvurarak, bir televizyon programına çıkmak istediğini bildirdi. Ancak HSYK 1. Dairesi bu talebi reddetti. HSYK'nın ret kararında, adliyelerde basın sözcüleri ve Başsavcının dışında kimsenin basın önünde açıklama yapma yetkisi bulunmadığı bildirildi.