Zeynep Kuray / ANF

ÇHD avukatlarına yönelik 18 Ocak tarihinde yapılan polis baskınından bir ay önce Terörle Mücadele Şubesi'nden bir polis amirinin avukatlar Taylan Tanay ve Ebru Timtik’i “Yakındır sizin de ipinizi çekeceğiz ” diye tehdit ettiği ortaya çıktı.

Bu tehditten 1 ay sonra evleri basılan ve 'DHKP/C operasyonu' adı altında tutuklanan ÇHD’li 9 avukat hakkında  23. Ağır Ceza  Mahkemesi tarafından kabul  edilen iddianamede, ÇHD İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay DHKP/C  örgütü yöneticisi olmakla  suçlanırken, avukat Ebru Timtik’in hakkında  ise “adam öldürmeye teşebbüs” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenmesi, polis ve yargının devrimci avukatları hedef alan operasyonu nasıl işlettiklerini gözler önüne serdi. ANF  tutuklu bulunan avukat  Ebru Timtik’in Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevinde TEM amiri hakkında verdiği ifadeye ulaştı.

MÜVEKKİLİMİZE SU İSTEDİK TEHDİT EDİLDİK

Avukat Ebru Timtik, tutuklanmasından önce kendilerini tehdit eden TEM amiri hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Yıldırım’a suç duyurusunda bulunsa da ifadesi ancak 6 ay sonra tutuklu bulunduğu Bakırköy Kadın kapalı cezaevinde alındı. Timtik’in ifadesine ANF ulaştı. Timtik ifadesinde yaşananları şöyle anlattı: “ 2012’nin kış aylarında Terörle Mücadele Şubesinde gözaltında bulunan müvekkillerimle görüşmek için TEM müdürlüğüne gittim. Burada da gözaltındaki kişilere su verilmediğini öğrendik. Biraz sonra ismini bilmediğim ancak aralarındaki konuşmadan amir olduğunu anladığım bir kişi avukatların bulunduğu yere geldi ve doğrudan, “Süleyman kim lan” diye bize hitap etti. Taylan Tanay arkadaşımız bu şahsı, “Sen nasıl konuşuyorsun avukatla” diye uyardı. Bunun üzerine bu şahıs, “Sen benim karşımda nasıl oturuyorsun ayak ayak üstüne atmış vaziyette” dedi. Tartışma büyüdü ve bu şahıs bize hitaben, “Yakındır sizin de ipinizi çekeceğiz” diye tehdit savurduktan sonra “Su da vermiyoruz” diyerek dışarıya yöneldi. Orada tartışma yeniden başladı ve bu şahıs orada ikinci kez, “Sizin kafanızı kıracağım” diyerek bizi tehdit etti.

AMİR: ‘SENİN NE HALE DÜŞTÜĞÜNÜ GÖRMEK İÇİN GELDİM’

Benim yanımda Şükriye Erden, Taylan Tanay ve Süleyman Gökten vardı. Ve bu olayın akabinde ben Ocak ayında gözaltına alındım. Gözaltına alındıktan sonra Terörle Mücadele Müdürlüğünde zorla parmak izim üstüme oturulmak suretiyle alındı. Bu parmak izimin alınma işlemi sırasında bu şahıs yanıma gelerek, “ Senin ne hale düştüğünü görmek için geldim” dedi. Bu şahıs orta boylu, tahminen 1.70 m boylarında, tombul, saç rengi kahverengi ve kıvırcık, beyaz tenli gözlüklü bir şahıs idi. Beni tehdit eden bu şahıs hakkında şikayetçiyim. Uzlaşmak istemiyorum, cezalandırılmasını istiyorum.”

TEM KOMPLOSU AÇIĞA ÇIKARTILSIN

Bu tehdit sonrası müvekkili Ebru Timtik’in iddianamesinde keyfi bir biçimde “Örgüt üyeliği, Adam öldürme teşebbüsü” ile ağırlaştırılmış müebbet cezası istendiğine dikkat çeken avukat Evrim Deniz Karatana, bu hususun meslektaşlarının nasıl bir komploya kurban edilmek istendiğini gözler önüne serdiğini vurguladı. Meslektaşlarının yaptıkları avukatlık faaliyetleri nedeniyle 6 aydır cezaevinde rehin tutulduğunu ifade eden Karatana, “Müvekkillerim Timtik ve Tanay’ı tehdit eden bu şahsın kimliğinin teşhis edilerek cezalandırılmasını talep ediyoruz” dedi. Tehdit edilen tutuklu avukatların bu şahsı teşhis edebileceğini hatırlatan Karatana, “Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde DHKP/C soruşturmalarında görevli polis, memur ve amirlerinin sicil numaralarıyla birlikte teşhise esas fotoğraflarının getirilerek yüzleşmenin yapılmaması durumunda fotoğraftan teşhis işleminin yapılmasını talep ediyoruz. Bu komplo müvekkillerimin TEM Şube müdürlüğünün yasa dışı işlemlerini açığa çıkartması, kanunsuz işlemlerini engellemesi, yanı avukatlık mesleğini gereği gibi ifa etmesi nedeniyle yapılmıştır. Faillerin açığa çıkartılması zorunludur” dedi.