Paris'te 9 Ocak 2013’te öldürülen üç Kürt kadın siyasetçi davasında, katil zanlısı Ömer Güney’in şüpheli ölümü ardından kapanan soruşturmanın devamı için ailelerin yaptığı suç duyurusu ardından yeniden soruşturma açıldığı iddia edildi.

Fransız haber ajansı AFP’nin soruşturma ekibine dayandırdığı iddiasına göre, PKK’nin kurucularından Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in ailelerinin başvurusu üzerine Paris Katliamına ilişkin yeni bir soruşturma açıldı. Soruşturmanın Anti-Terör Savcılığı tarafından açıldığı belirtilen haberde, soruşturmayı yürütmesi için Terörle Mücadele Alt Birimi’nin (SDAT) görevlendirildiği kaydedildi.

AFP, ailelerin avukatı Antoine Comte’nin görüşlerini de paylaştığı haberde, yeniden soruşturma açılması kararının “aileler için büyük bir teselli” olduğunu söyledi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Paris'te 9 Ocak 2013 tarihinde PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez başlarına sıkılan üçer kurşunla infaz edilmişlerdi. Katil zanlısı Ömer Güney, davanın başlamasından bir kaç hafta önce 17 Aralık 2016'da cezaevinde ölmüştü. Davanın 23 Ocak tarihinde Paris Ceza Mahkemesi'nde başlaması gerekiyordu ancak Güney'in daha önce sürekli olarak ertelenen duruşmalardan hemen önce şüpheli ölümü ardından dava fiili olarak kapatılmıştı.

Ömer Güney, tutuklu tek zanlı olsa da soruşturmacılar, Türk İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) bu infazlarda rol aldığını ortaya koymuştu. Dava dosyasında, kimin emri verdiğine ilişkin tespit yapılmamıştı ancak tüm izler Ankara'ya gösteriyordu. 

Katliamın siyasi çıkarlar uğruna üstünün örtülmesine karşı aileler harekete geçmiş ve Şubat ayında tekrar soruşturma açılması için başvuruda bulunmuştu.  

KAYNAK: DİHABER