IŞİD saldırısı altındaki Kobani’den Suruç’a gelen Kürtlerin sayısı 160 bini geçti.

Suruçluların evlerinde ve camilerde kalan Kobanililerden, oğlu IŞİD’in elinde rehin olan coğrafya öğretmeni Muhammed Nezir Ali, Taraf'tan Tunca Öğreten'e konuştu.

10’lu yaşlarda yaklaşık 110 çocuğun IŞİD tarafından kaçırıldığını söyleyen Nezir, “Kobanê’deki okullar IŞİD saldırılarında zarar görmüştü. Biz de çocuklarımızı Halep’teki okullara gönderiyorduk. Okul yolundaki bir kontrol noktasında rehin alındılar. Bir kız, bir de erkek çocuğumu aldılar. Fakat kızımı birkaç gün sonra serbest bıraktılar” dedi.

Çocukların yaklaşık bir aydır rehin tutulduğuna dikkat çeken baba, “IŞİD YPG’nin elindeki cihatçıların serbest bırakılması durumunda, Rakka’da rehin tutulan çocukları geri vereceğini söylüyor” ifadelerini kullandı.

HAFTADA BİRKAÇ DAKİKA TELEFONLA GÖRÜŞÜYOR

 Kendisine “baş kesme” ihtimali sorulan Nezir Ali, “YPG’nin elinde 100’den fazla cihatçı var, bunu zaten göze alamazlar” dedi.

13 yaşındaki oğlu Dılsoz’un, haftada bir kez üç dakika telefonla görüşmesine izin verildiğini anlatan Nezir Ali, saldırıların şiddeti artınca bir hafta önce Suruç’a giriş yapmış. Savaşın bitmesi durumunda “Vatanımızı bırakmak istemiyoruz. Savaş bugün bitse, hemen döneriz” diyor.

LOJİSTİK TÜRKİYE’DEN

IŞİD’in özellikle Kürtlere karşı saldırgan bir tavır içerisinde olduğunu söyleyen Nezir Ali durumu şöyle özetliyor: “Türkiye, YPG’nin güçlenmesini ve halkın kendini yönetmesini istemiyor. Bu yüzden de çeteleri bize karşı destekliyorlar.”

“Peki, Türkiye’nin çeteleri desteklediğini gördünüz mü” sorusuna ise, “Tanıklar çetelerin Musul’da ele geçirdiği ABD tanklarının sevkiyatının Türkiye’nin yardımıyla Kobane çevresine yapıldığını söylüyor” cevabı veriyor.

TÜRKİYE SINIRI GENİŞLETSİN

Suruç halkının adeta seferber olduğunu da sözlerine ekleyen Nezir, “Ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar. Türkiye’den tek istediğimiz; orada bıraktığımız hayvanlarımıza ve iş makinelerine sahip çıkmaları” dedi. Kobanililerin mallarını sınıra yakın bir yere getirdiğini söyleyen Nezir, Türkiye’nin sınır telini biraz ileriye almasıyla, mallarının çeteden korunabileceğini söyledi.

Nezir, Peşmerge’nin Kobani halkına neden yardım etmediği sorusunu ise şöyle yanıtladı:: “Irak Kürdistan’ı Türkiye ve ABD’ye bağımlı, aslında pek de güçlü olmayan bir devlet. Eminim ki güçlü ve tam bağımsız bir ülke olsa, Barzani bir saniye düşünmez ve yardım ederdi.”

KOBANİ’DE DOKTOR YOK

Kobani’nin Türkiye sınırına yakın mayınlı bölgesinde yaşamak zorunda kalan pek çok aile var. Bunlardan biri de Hasan ailesi. Azire Hasan'ın, Türkiye’nin döşediği mayınlardan biriyle oynarken üç arkadaşıyla birlikte ağır yaralanan oğlu kurtarılamadı. Diğer iki çocuğun ise sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Kobani’de tıbbi yetersizliklerden yakınan Azire Hasan, dünyadan yardım istedi.