En son 7 Haziran'da Öcalan ile görüşme gerçekleştiren ve dün tekrar İmralı Adası'na giden BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan ve BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan oluşan BDP heyeti Öcalan'la görüşmüştü.

İmralı Adası'na yapılan altıncı ziyaretin ardından BDP yazılı açıklama yapmıştı. Açıklamada, "heyetimiz dönmüştür. Görüşmeyle ilgili bugün açıklama yapılmayacak, yarın yazılı bir açıklamayla kamuoyu bilgilendirilecektir" denilmişti.

Öcalan’ın devletle yürüttüğü müzakere sürecinin ilk aşamasının Türkiye’de bulunan silahlı PKK’lilerin büyük oranda çekilmesiyle tamamlandığı atılacak demokratik ve yasal adımların neler olacağını kapsayan ikinci aşamanın başladığı bildirildi.

“SÜREÇ DEVAM EDİYOR”

Bugün BDP tarafından gönderilen Abdullah Öcalan’ın dün BDP heyeti ile yaptığı toplantı sonrası mesajı şu şekilde:

“Bizim açımızdan içinde bulunduğumuz süreç devam ediyor.

Şu anda ikinci aşamaya geçmiş bulunuyoruz. İkinci aşamanın nasıl işleyeceğine dair önerilerimizi yazılı olarak devlete sunmuş bulunmaktayım.

Ben şahsen sürecin her aşamasının şeffaf bir şekilde yürütülmesi taraftarıyım. Umarım devlet de ikinci aşamaya dair bu önerilerimizi doğru değerlendirip, doğru sonuçlara varır.

Bu mesele 100 yıllık bir meseledir. Meselenin tarihi olguları ve maddi olgulara dayanan gerekçeleri vardır. Herkesin bu ciddiyetle yaklaşması gerekir.

Bizim sunduğumuz öneriler Türkiye halklarının belki de yüzde 90’nının ortak çıkarını temsil eden bir çalışmanın sonucudur.

Bazı güçlerin engellemelerine rağmen ben süreci ilerletmekte kararlıyım, başarılı olacağımıza da inanıyorum.

Olanaklarım olursa her hafta kamuoyuna bilgilendirme yapmak isterim.

İkinci aşamanın tartışmaları artık başlamıştır. Demokrasiden, çözümden ve barıştan yana olan herkesin bu tartışmalara katkı yapmasını diliyor, bu çerçevede herkese bir kez daha selam ve saygılarımı sunuyorum.” (Demokrat Haber)