Uruguay eski Devlet Başkanı Jose Mujica, İstanbul Kitap Fuarı’ında “İktidarda Bir Kara Koyun: Saraysız Başkan Jose Mujica" adlı kitabının tanıtımı için düzenlenen panelde konuştu.

Kitabın yazarları Andres Danza ve Ernesto Tulbovitz’in de hazır bulunduğu toplantıda Jose Mujica, “Gördüm ki çağımızın hastalığı sizde de var. Beni idealleştirmeyin. Aslında bu idealleştirme bir ihtiyaç nedeniyle ortaya çıkıyor. Büyük olan ben değilim, sizsiniz. Kendinize tanrılar aramayın. Kendinizi daha çok sevin” dedi.

“Kimsenin özgürlüğünü çalmanıza izin vermeyin” ifadesini kullanan Mujica, “Gelecek ve insanlık adına kendinizi adamalısınız. Yaşamak için savaşmak en önemli görevdir. Başkalarının hayatı için de mücadele etmek görevimizdir” diye konuştu.

Mujica sözlerini şöyle sürdürdü: “Sosyalist bir binayı kapitalist inşaatçılarla yapamazsınız. Çünkü malzemeden çalarlar. Merkezi bir savaş vermeliyiz. Sosyalizmin hayalini kurmaz ve işsiz birinin açlığını düşünmezseniz sosyalizmi kuramaz, sadece şarlatan olursunuz.”

“Saraysız Başkan” kitabının yazarlarından Andres Danza ise söz alarak, “Bu kitapla ilgili ilk görüşmemizi bundan 20 yıl önce yaptık. O zamandan bu yana Mujica, pek çok şey yaşadı, başkanlık koltuğuna oturdu. Ancak hiç değişmedi. 20 yıl önce nasıl biriyse, hala öyle” dedi. Andres, kitabı kaleme alırken, “Saraysız Başkan”ın bu kadar ilgi göreceğini ise tahmin etmediklerini söyledi.

Panelde Mujica’yı dinlemek isteyenler salonu tamamen doldurunca, kimi yurttaşlar söyleşiyi ayakta dinledi. Bazı yurttaşlar ise yoğunluk nedeniyle salona giremedi. Mujica’nın konuşması sık sık alkışlarla kesildi. (Evrensel)