Barış için Kadın Girişimi (BİKG), Kürt illerinde süren sokağa çıkma yasaklarına, devlet ablukasına ve ölümlere ilişkin başlattığı barış nöbetinin 8’incisini bugün (4 Ocak) Şişli’de tuttu.


Sendika.Org'un haberine göre, “Hayatı savunmak için barış nöbetindeyiz” pankartıyla Şişli Pangaltı metro durağı önünde buluşan kadınlar,  taşıdıkları dövizlerle, barış nöbeti esnasında ajitasyon ve zılgıtlarla ablukalar kalkana, savaş ortamı son bulana kadar meydanlarda olacaklarını ifade etti. 2016 yılında savaşların son bulması için dilek feneri uçuran kadınların barış nöbetine çevredekilerde alkışlarla destek verdi.

'KATLİAM MIDIR 'BARAŞI' GİBİ ANLATILACAK OLAN?'

BİKG adına açıklama yapan Deniz Bayram, katliamlara dur demek için barış nöbetine başladıklarını hatırlattı. Sadece 1 Kasım’dan bu yana 120 kişinin katledildiğini ve bunun televizyonlarda övünülerek anlatıldığını söyleyen Deniz Bayram, ‘‘Okullar, hastaneler asker ve polis tarafından karargâh haline getirildi. Mahalleler, insanların yaşam alanları delik deşik, paramparça edildi. Sadece bir günde Cizre’de ve Silopi’de yedi kadın özel harekat tarafından öldürüldü. Evi boşaltılan, basılan, taranan, kapısının önünde hedef haline gelen, karnında bebeği vurulan… Bu mudur ‘başarı’ gibi anlatılacak?’’ dedi.

Yaralılara yardım eden sağlık emekçilerinin infaz edildiğine dikkat çeken Bayram, ‘‘‘Nerede, ne zaman bizi bulacak’ diye kol gezen ölümü seyretmeye tahammülümüz yok. Çünkü birlikte barışı inşa etmeden yeni yılları geleceği hayal etmek de mümkün değil. Hayatı savunmak tek çaremiz” dedi.

Bayram, “Bu topraklarda ilk defa olağanüstü hal ilan edilmiyor, ilk defa evler basılmıyor. ‘90’lar boyunca sürdürülen bu savaş nereye vardı? Ne çözüm getirdi? Şimdi çözümün sokağa çıkma yasaklarıyla, ablukayla, ev baskınlarıyla geleceğine inanmak niye?” sorularını sordu. Cizre, Silopi, Sur, Nusaybin ilçelerine yönelik savaş politikaları devam ederken İstanbul’da barışın mümkün olmadığını vurgulayan Bayram, kadınlar olarak bu nedenle acilen barış politikalarına, müzakereye geçilmesini talep ettiklerini dile getirdi.

Ablukalar kalkana, sokağa çıkma yasakları son bulana kadar gerçek bir müzakere ortamının kurulamayacağını ifade eden Bayram şöyle devam etti: “Askeri mühimmat ve asker, polis sevkıyatı son bulmadıkça güven ortamının sağlanmayacağını biliyoruz. Bu nedenle askeri sevkıyat dursun, ablukalar kaldırılsın, karşılıklı ve toplumsal güven tesis edilsin, savaşa değil eğitime, sağlığa, kadınlara, toplumsal barışı inşa etmeye bütçe verilsin, müzakerelere dönülsün diyoruz.”

Açıklamanın ardından eylemlerini sonlandıran kadınlar, savaş ortamı son bulana kadar sokakta olmaya devam edeceklerini kaydetti.