HDP Kadın Meclisi çağrısıyla Galatasaray Meydanı'nda toplanan kadın örgütleri, "Gültan Kışanak'ın dediği gibi ‘Bu hayatta yaptığımız en büyük kariyer sizin iktidarınızı yıkmak olacak" dedi. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak'ın gözaltına alınmasını protesto etmek için Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) kadın meclisleri ile Kongreya Jinan Azadi (KJA) öcülüğünde bir çok kadın bir araya geldi. 

“ÖZGÜRLÜK SESİNİ YÜKSELTMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

KJA üyesi Şafak Anlı, kadınlara yönelik saldırıları kınayarak konuşmasına başladı. Kadınların yıllardır zulme karşı direndiğini belirten Anlı, yine diktatör zihniyete karşı direneceklerini söyledi. Daha sonra konuşan HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Kürtlerin tüm kazanımlarını yok etmek üzerine bir hukukun adım adım atıldığını söyledi. 15 Temmuz darbe girişimin yanı sıra AKP’nin darbesine de karşı olduklarını dile getiren Koçyiğit, “AKP bütün sıkışmışlığını Kürtleri yok etme politikasıyla sürdürüyor. Bizim teslim olmamanızı bekliyorlar. Biz şiddet politikalarına teslim olmayacağız. Bu ülkede olduğumuz sürece barış ve özgürlük sesini yükseltmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

“BOYNUMUZUN BORCUDUR”

Kışanak’ın bu ülkede 12 Eylül karanlığını onuru ve bedeniyle yenmiş bir kadın olduğunu söyleyen Koçyiğit, “Kışanak, kadın özgürlük çizgisinin taşıyıcısıdır. Kışanak’ı gözaltına alarak onurlu Kürt kadınının duruşuna bir darbe vurmaya çalıştılar. Esat Oktaylara diz çökmeyenler AKP’nin faşizan uygulamalarına diz çökmeyecektir. Kadınlar olarak hepimiz birimiz için mücadele edeceğiz. Onun için Sayın Kışanak’ın şahsında kadın özgürlük mücadelesini yükseltmek hepimizin boynumuzun borcudur. Kadınlara asla diz çöktüremeyeceksiniz. Direniş başlamıştır” dedi.

“KADININ ÖZGÜRLÜK DURUŞUNU BOZMAYI BAŞARAMADILAR”

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise “Direnen kadınlar zulme baş eğmeyen kadınlar hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Nerede olursak olalım hangi yerde hangi mevzide olalım durduğumuz yer onur ve özgürlüğün topraklarıdır” diyerek konuşmasına başladı. Yüksekdağ, erkek egemen sistemin kadının özgürlük duruşunu bozmayı başaramadıklarını dile getirdi.

“DARBE ZİHNİYETİNİ BİZE DAYATAMAYACAKLAR”

Kışanak ve Anlı’nı gözaltına alınmasını “halk ve kadın iradesine saldırı” şeklinde yorumlayan Yüksekdağ, “Ama karşılarında darbelere boyun eğmeyen kadınlar var. Faşizme karşı hepimiz birer Gultan Kışanak’ız. 80 darbesine nasıl direndiyse 2016 darbesine de direniyor kadınlar” dedi. AKP’nin demokrasi tarihini yazmayı beceremediğini, darbenin tarihini yazdığını söyleyen Yüksekdağ, “Artık, 2016 darbesi var. Bugün darbeyi yapanlar memleketi bir hapishaneye dönüştürüyor. Bu darbe zihniyetini bizlere dayatamayacaklar” diye konuştu.

“ÖLÜM KARŞISINDA YAŞAM OLACAĞIZ”

Kışanak’ın darbe komisyonunda kadınların cesareti olduğunu dile getiren Yüksekdağ, “Kışanak, darbeciler karşısında ‘darbeci sizsiniz’ dedi. Ve bu yüzden gözaltına alındı. Darbeyi boyun eğdirmeye çalışanlara karşı bugün Gültan Kışanak’ın cesareti, sözü, direnişi burada. Ve bu cesaret her yerde olmaya devam edecek. Ölüm karşısında yaşam olacağız” dedi.

“MOR BAYRAKLARI DİRENİŞİMİZİN SEMBOLÜNE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ” 

Kürdistan’da internet kesintilerini hatırlatan Yüksekdağ, “Günlerdir sesimize sözümüze ambargo uyguluyorlar. Böyle bir ambargo karşısında kurduğumuz tek bir söz yalan zehirlememiş kimyalarını alt üst ediyor. Yaşamlarımızı darbelerle zehirlemelerine izin vermeyeceğiz. Yıllardır ülkeyi bölüyorlar. Bugün de son iki günde ülkeyi internete ulaşanlar ve ulaşamayanlar diye ikiye böldüler. Ülkenin yarısında çok açık bir darbe uyguluyorlar. Onlar da bizim sesimizi kısmaya çalışıyorlar. O direnişe ulaşmamızı beş saat engelleyebilirler ama direniş o kadar güçlü bir sözdür ki o direnişi büyütmemize engel olabilecekler mi?” diye sordu. Yüksekdağ, son olarak, kadınların iradesini savunmaya devam edeceklerini belirterek, “Gültan Başkan’ın her bir işyerine her bir yaşam alanına astığı mor bayrakları sonuna kadar sahipleneceğiz. O mor bayrakları yaşamın her alanında direnişimizin sembolüne dönüştüreceğiz” dedi.

“KIŞANAK'LA HER YERDEYİZ”

HDP İstanbul İl Örgütü üyesi Muazzez Töre de ortak okuduğu basın açıklamasında , Kışanak’ın, “Bu hayatta yaptığımız en büyük kariyer sizin iktidarınızı yıkmak olacak” sözlerini hatırlatarak, Kışanak ile birlikte her yerde var olacaklarını söyledi.

Açıklamanın ardından, grup dağılırken, polis kalkanlarıyla kadınlara hakaret ederek itmeye başladı. HDP’li vekiller Hüda Kaya ve Filiz Kerestecioğlu, polisin darp ettiği kadınlara siper oldu.

KAYNAK: DİHA