Üniversitelerin ODTÜ’yü kınayan ortak metninin altında imzası yer alan Galatasaray Üniversitesi Rektörü Ethem Tolga, üniversiteden yükselen tepki üzerine geri adım attı.

Tolga, yayımladığı açıklamada, en başta polis şiddetine karşı olduğunu ve metnin ortak bir metin olduğu için tek tek iradelerini yansıtmadığını öne sürdü

ODTÜ’yü kınayan söz konusu metnin tek tek iradelerini karşılamasının mümkün olmadığını belirten GSÜ Rektörü Ethem Tolga, ortak metne imza koyarken amacının "başta güvenlik görevlilerinden gelebilecek orantısız güç kullanımı olmak üzere, üniversitelerdeki her türlü şiddetten duyulan kaygıyı dile getirmek ve bunu kamuoyu ile paylaşmak" olduğunu belirtti.

Tolga, açıklamada hükümetin baskısının olmadığını ve Başbakan’ın açıklamaları ile aynı güne denk gelmesinin tesadüf olduğunu savundu.

GSÜ’de iki gündür eylemde olan öğrenciler akademisyenlerle birlikte boykota gitmiş, 200 akademisyenin 130’u rektör hakkında güvensizlik açıklaması yapmıştı.

REKTÖR'ÜN AÇIKLAMASININ TAM METNİ

Prof Dr. Ethem Tolga’nın yazılı açıklamasının tam metni:

"1980 öncesi üniversitelerimizde yaşanan olayların ülkemiz ve üniversitelerimizi içine düşürdüğü ortamı acıyla yaşamış bir kişi olarak, son günlerde köklü ve saygın üniversitelerimizden biri olan ODTÜ’de ortaya çıkan olaylar beni ziyadesiyle üzmüş ve endişeye düşürmüştür. Benzer durumu yeniden yaşamamak amacıyla, İstanbul’daki köklü devlet üniversitelerinden olan Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitetesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversiteleri Rektörleri ile birlikte ortak bir açıklama yapma sorumluluğu duydum.

Bu tür ortak irade yansıtan uzlaşma metinlerinin, tek tek iradeleri karşılamayan içerik kazanacağı aşikardır. Buradaki temel amaç, başta güvenlik görevlilerinden gelebilecek orantısız güç kullanımı olmak üzere, üniversitelerdeki her türlü şiddetten duyulan kaygıyı ile getirmek ve bunu kamuoyu ile paylaşmaktır. Söz konusu açıklamada hükümet ya da başkaca hiçbir kurumun etkisi asla bulunmamaktadır. Başbakanın eleştirileri ile aynı güne denk gelmesi, olayın gündemde olmasından kaynaklanan bir tesadüftür." (sendika.org)