Diyarbakır’daki sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, kanaat önderleri ve ekolojistler, “Kentsel dönüşüm” adı altında Sur’da devam eden yıkıma karşı bir araya geliyor.

Kent bileşenlerinin, Sur’daki tarihi ve kültürel yapılarının korunması, yıkımın durdurulması için ulusal ve uluslararası kurumlara mektup göndererek, çağrıda bulunması bekleniyor.

Diyarbakır'ın Sur ilçesi Alipaşa ve Lalebey mahallerinde "Kentsel dönüşüm" adı altında 23 Mayıs’ta iş makineleri ile polis eşliğinde başlatılan yıkım devam ediyor.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Örgütü’nde bulunan Vedat Aydın Konferans Salonu’nda saat 10.00’da yapılacak toplantıda, Sur’daki durum tartışılacak.

Yıkıma karşı yürütülecek tartışmalar sonucu bir dizi eylem ve etkinlik için yol haritası çıkarılacak. Yine hem evleri yıkılanlarla hem de Surlularla dayanışmak için bazı kampanyaların startı verilecek.

Bir araya gelecek olan kentin dinamikleri, hükümetin Sur’da tarihi ve kültürel yapıları yok ederek rant alanına açmasına, tarihi ve kültürel mirası koruma ve diplomasi yürütülmesi gibi konuları tartışacak. Yürütülecek tartışma sonrası tarihi ve kültürel mirasa sahip Sur ilçesinde yıkıma ve talana karşı yürütülecek mücadele için eylem ve etkinlik takvimi belirlenerek, yol haritası çıkarılacak.

Acil olarak suyu ve elektriği kesilen mahalleliler için “Surlulara su” kampanyası başlatılacak. Kent bileşenlerinin, Sur’daki tarihi ve kültürel yapılarının korunması, yıkımın durdurulması için ulusal ve uluslararası kurumlara mektup göndererek, çağrıda bulunması bekleniyor.

(Kaynak: Dihaber)