1995 yılında gözaltında öldürülen Rıdvan Karakoç’un annesi Asiye Karakoç, hayatını kaybetti.

Asiye Karakoç’un yaşamını yitirdiği, Cumartesi Anneleri’nin sosyal medya hesaplarından “Rıdvan Karakoç’un annesi sevgili Asiye Annemizi kaybettik. Acımız büyük…” ifadeleriyle duyuruldu.
 
Cenaze töreni ile ilgili bilgiler ise buradan duyurulacak.
 

RIDVAN KARAKOÇ GÖZALTINDA NASIL KAYBEDİLDİ?

 
Rıdvan Karakoç 1961 yılında Ağrı’nın Tutak ilçesinde doğdu.
 
Karakoç, 92-93 yıllarında Mezopotamya Kültür Merkezi’nin (MKM) kuruluş çalışmalarında yer aldı.
 
1994’ün Temmuz ayında bir arkadaşı gözaltına alındıktan sonra polis Rıdvan Karakoç’u da aramaya başladı. Evine baskın düzenleyen polisler bütün evi aradılar, Rıdvan’ı bulamadılar ve kardeşi Hasan’ı gözaltına aldılar. Hasan 14 gün gözaltında kaldı, sonra mahkemeye çıktı, serbest bırakıldı.
 
O geceden sonra Rıdvan hakkında gıyabi tutuklama kararı çıktı. Arandığı için eve gelmiyor, ailesi ile gizlice dışarıda görüşüyordu. O dönemde muhtardan avukatına vekâlet çıkartarak posta ile gönderdi ve telefonda “Ben sizi her hafta arayacağım, eğer aramazsam bilin ki beni gözaltına aldılar ve öldürdüler,” dedi.
 
Ailesi kendisinden en son 20 Şubat 1995’te haber aldı.
 
O gün ağabeyi Abdurrahman’ı aradı, elbise ve harçlık istedi, bırakabileceği yeri söyledi. Ağabeyi istediklerini hazırladı ve söylediği yere bıraktı. Fakat Rıdvan gidip onları almadı. Birkaç gün sonra bir arkadaşını aradı, sesi garipti ve tedirgin konuşuyordu. Randevu için yer ve saat söyledi ancak arkadaşı ve kardeşi randevu yerine gittiğinde polislerle karşılaşınca oradan uzaklaştılar. Bir süre sonra kayıp Hasan Ocak’ın ailesi, Hasan Ocak’ı ararken adli tıp kayıtlarında Rıdvan’ın resmini buldular ve bunun üzerine savcılık üç ay sonra Rıdvan’ın ailesine haber verdi.
 
Adli Tıp kayıtlarına göre Beykoz’un Bozane Köyü, Dedeler Mevkiinde, ormanın içinde köylüler tarafından bulunan beden 26 Mart’ta Adli Tıp’a teslim edildi ve ardından Altınşehir Kimsesizler Mezarlığına defnedildi.
 
28 Mayıs 1995’te Rıdvan’ın ailesine cenaze ile ilgili haber verildi, 3 Haziran’da ailesi cenazeyi defnedildiği yerden çıkardı ve Gazi Mahallesi’ne tekrar defnetti.
 
Aile, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine müracaat etti, yaklaşık üç yıl süren dava aleyhlerinde sonuçlandı.
 
Karakoç ailesinin etkin soruşturma yapılarak cezasızlığa son verilmesi ve hakikatin açığa çıkartılması talebi 21 yıldır karşılıksız kaldı.
 
Rıdvan Karakoç kaybedildiğinde; Reşat Altay İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü’ydü. Necdet Menzir İstanbul Emniyet Müdürü’ydü. Mehmet Ağar Emniyet Genel Müdürü’ydü. Hayri Kozakçıoğlu, İstanbul Valisi’ydi. Nahit Menteşe İçişleri Bakanı’ydı. Tansu Çiller Başbakan’dı. Süleyman Demirel Cumhurbaşkanı’ydı.

Rıdvan Karakoç’un gözaltında zorla kaybedilmesine ilişkin derlemede Hafıza Merkezi‘nin aktarımından yararlanılmıştır.


(Kaynak: Gazete Karınca)