Metal işçisi günlerdir ayakta. Nedeni ise Bosch’ta MESS ile Türk Metal arasında imzalanan sözleşmenin, ücret zammı ile sosyal haklardaki iyileştirmeler bakımından daha iyi olması.

Peki sözleşme gerçekten böyle mi? Bosch işçileri, “Metal işçilerinin imzaladığı sözleşmeye göre şu an imzaladığımız sözleşme elbette daha iyi bir sözleşme. Ancak hem Türkiye’deki açlık ve yoksulluk sınırını baz aldığımız da hem de 3 yıldır sözleşme yapamıyor oluşumuzu baz aldığımızda bu sözleşme ancak telafi sözleşmesidir” diyor.

‘VERMEK ZORUNDA KALDILAR’

Vedat Yalvaç'ın Evrensel'de yer alan haberine göre, 10 yıllık bir Bosch işçisi, “3 yıl boyunca çok büyük zorluklar çektik. Bu süre zarfında 800 arkadaşımız sırf tazminatlarını alıp borçlarını ödeyebilmek için işi bıraktı. Birçok arkadaşımız da aile içinde yaşadığı sorunlar nedeniyle eşlerinden boşandı” diye konuştu.

Türk Metal’in ve patronun bu zammı vermek zorunda kaldığını dile getiren işçi, “Eğer bu zammı vermeselerdi, Türk Metal yine işçiyi satsaydı 2012 yılında alınan zammın çok altında zam alırlardı. Türk Metal için çalışan işçiler, ‘Türk Metal bu sefer de iyi bir zam alamazsa bu sefer en önde ben yürürüm’ diyorlardı. Bu sefer işverenin baskısı ve eli sopalı Türk Metalliler bile durduramazdı” dedi.

MÜCADELEYİ ÖRMELİYİZ’

Alınan zammı mücadele sonunda kazandıklarını belirten Bosch işçisi, “Diğer metal işçileri de örgütlensin. Geri adım atmasınlar. 3 yıl zam alamamayı, Türk Metal’in ve patronun saldırıları gibi pek çok baskıyı göze almaları gerekiyor” diye konuştu. “Bu baskıları püskürtmenin tek yolu mücadeleyi ilmek ilmek örmek” diyen Bosch işçisi, “Biz temsilcilerimizi ve komitelerimizi seçtik ancak işverenin tehditlerine hazır değildik. İşveren bizim anayasal haklarımıza saygı gösterir diye düşündük. Ama böyle olmadığını gördük” dedi.

‘DENEYİMLER ÖNEMLİ’


1997 yılında Bosch’ta işe başlayan ve 2012 yılında sendika değişimi nedeniyle işten çıkarılan Mustafa Şen de işçilere yaşadıkları üzerinden uyarılarda bulunuyor. Şen, “Şu an metal işçilerinin başlatmış olduğu mücadelenin başarıya ulaşması için metal işçisinin bilgi edinmesi lazım. Geçmişten bugüne bir sürü deneyim var. Eylemler, eğer güçlü bir örgütlülüğe dönüşmezse sönmesi de bir o kadar hızlı olur” diye konuştu.

TÜRK METAL HEDEF GÖSTERMEYE DEVAM EDİYOR

Metal işçilerinin eylemleri sürerken Türk Metal’in işçiyi bölmek üzere saldırıları da devam ediyor. Türk Metal Bursa Nilüfer Şubesi Örgütlenme Sekreteri Ömer Özgel, kent merkezinde yapılan eylem öncesi Emek Partisinin “Metal işçisinin haklı mücadelesini destekliyoruz. Bu kez metal işçisi kazanacak” yazılı pankartının fotoğrafını paylaşarak “Yarın kimlerin orada olduğu belli oldu” şeklinde bir yazı paylaştı. Özgel’in, paylaştığı fotoğraflarda eyleme katılanların yüzlerini daire içerisine alması dikkat çekti.