Eskişehir’de Gezi eylemleri sırasında üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın öldürülmesine ilişkin soruşturmada biri polis dört kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Tutuklananlardan fırıncı İsmail Koyuncu ise polisin talimatıyla çelmeyle yere düşürdüğü Korkmaz’a üç akrabasının vurduğunu, en son elinde sopa bulunan bir polisin de tekme attığını söyledi. Korkmaz’ın dövüldüğü ana ilişkin ‘kayıp’ olduğu öne sürülen güvenlik kamerası kayıtları jandarma kriminal ekiplerince açıldı. Görüntülerde tutuklanan polis Mevlüt Salboğan’ın üniversiteli Korkmaz’a tekme attığı görülüyor.

Korkmaz’ın coplar ve odunlarla dövülerek öldürülmesine ilişkin soruşturmada, daha önce silindiği iddia edilen Harman Ekmek Fırını’na ait güvenlik kamerası kayıtları, Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı Kriminal Daire Başkanlığı’nın 30 Temmuz’da yaptığı işlem sonucu açıldı. Hazırlanan bilirkişi raporunda, görüntülerin 6 Haziran’da fırıncı İsmail Koyuncu tarafından iki kez silindiği saptandı.

'KASTEN ADAM ÖLDÜRME' 

Görüntülerde, Ali İsmail Korkmaz olduğu ifade edilen bir gencin dört kişi tarafından 2 Haziran gecesi saat 23.57 ve sonrasında dövüldüğü görüldü. Görüntülere göre Korkmaz’ı saat 23.57’de yakalayan saldırganlar kaydın sona erdiği 23.59’un sonuna kadar dayak atmayı sürdürdü. Bu kayıtlar üzerine Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı ’nın talimatıyla önceki gün dördü polis sekiz kişi gözaltına alındı.
Odunpazarı Jandarma Karakolu’na getirilen sekiz kişiden; Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde görevli Mevlüt Salboğan ile Harman Ekmek Fırını sahibi İsmail Koyuncu ile amcasının oğlu Ramazan Koyuncu ve eniştesi Muhammet Vatansever ‘Kasten adam öldürme’ iddiasıyla tutuklanmaları istemiyle 5. Asliye Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. Dört sanık bu suçtan tutuklandı. Olayla ilgili bir sivilin de arandığı belirtildi.

POLİS: TAŞ ATTI, KÜFRETTİ

Polis Mevlüt Salboğan ifadesinde görüntülerde ve fotoğraflardaki kişinin kendisi olabileceğini belirtirken, darp edilen gencin Korkmaz değil, bir başkası olduğunu öne sürdü. Korkmaz’ın kendilerine taş attığını savunan Salboğan, son tekmeyi kendisinin vurduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Olay günü 2 Haziran Gezi Parkı eylemleri nedeniyle sözlü talimat üzerine ilimiz Yunus Emre Caddesi sağ kısmında çevik kuvvet güçlerinin arkasında beklerken zaman zaman eylemcilerle çevik kuvvet karşı karşıya geldi. Biz, gerektiğinde yardımcı oluyorduk. Eylemcilerin ara sokaklara girdiği sırada müdahalede bulunmadık. Görüntülerde Harman Ekmek Fırını’na ait 23.47.40 saniyede görülen ve kriminalden elde edilen fotoğraflar bana ait olabilir. Olay günü üzerimde nasıl bir kıyafet olduğunu hatırlamıyorum. Kamera kayıtlarında görülen ve sivil şahısların yakaladığı kişi, ara sokaklardan eski otogarın bulunduğu Beşik Otel’in oralarda bize doğru taş atıyordu. Bu şahsın üzerinde, yanlış hatırlamıyorsam, füme renginde, bol olacak şekilde bir giyisi vardı. Başkaca üzerindeki kıyafetleri ve yaşı ve eşkali konusunda bir şey hatırlamıyorum. Burada bulunan şahıslar o şahsı yakaladılar. Kaldırımın oraya vurarak düşürdüler.

En az dört kişi bu şahsı yakalayıp fırının karşısında bulunan kaldırıma tekme ve yumruk vurmak suretiyle yere düşürdüler. Çocuk kaldırımın kenarına düştükten sonra ben oraya doğru geldim. Şahısları ayırdım ve uzaklaştım. Bir süre sonra yerde yatan şahıs bize hitaben ‘Hepiniz o.. ç..’ dedi. Tekrar tekrar sövme eylemini sürdürünce ben de kendisinin karın bölgesine doğru tekme attım. Kalkıp gitmesini söyledim.
Akabinde şahıs olay yerini terk etti. İlk etapta şahsı yakalayıp döven ve yere yatıran şahısları hatırlamıyorum. Ancak en az dört kişiydiler. Dövülen kişinin eşkalini ve giysisini hatırlamıyorum. Şahsı olay yerinden uzaklaşması için kovaladığımda şahsın üzerinde basında çıktığı gibi kırmızı bir mont olmadığını söyleyebilirim. Karanlıkta da aydınlıkta da gördüğüm gibi kırmızı mont yoktu. Kırmızı renk dikkat çekici olduğu için böyle bir renk olsa hatırlardık.”

FIRINCI: BEN ÇELME TAKTIM POLİS VURDU

Fırın sahibi İsmail Koyuncu da ifadesinde, “Polis ‘Yakala’ dedi, İsmail’i yakaladık. Ben çelme takıp düşürdüm. Diğer akrabalarım dövdü” dediğini anlattı. Son tekmeyi polisin attığını vurgulayan Koyuncu, şunları söyledi:

“Görüntülerde göze çarpan şahsı yakalamamız için Beşik Otel’in orada bulunan, polis olduğunu bildiğim şahıs bize doğru gelen kişiye yakalamamızı söyledi. Biz de, benimle birlikte olan eniştem, amcamın oğlu ve bir de tanımadığım ancak olaylar nedeniyle evine gidemeyen, bizim bulunduğumuz sokakta bekleyen bir şahıs, dördümüz bize doğru koşan kişiyi talimat üzerine yakaladık. Şahsı dövmedim. Sadece tutarak çelme attım. Diğer kişiler tekmelerle rastgele vurdular. Yere düştü. Olay yerinde bekledi. Oturur şekildeydi. Beşik Oteli’nin orada bize talimat veren, elinde sopa benzeri cisim olan ve tahminimizce polis olduğunu düşündüğüm kişi koşarak geldi ve tekmeyle rastgele vurdu. En son tekmeyle yerdeki şahsa vuran kişinin polis olduğunu düşünüyorum. Yerde yatan kişinin küfretmesi üzerine şahsın yanına giderek kendisine vurdu. Bir süre sonra yerde yatan kişi kendi imkânlarıyla uzaklaştı."

KAMERALAR SANİYE SANİYE KAYDETTİ 

Ali İsmail Korkmaz’ın saldırıya uğramasıyla ilgili yeni kamera kayıtları ortaya çıktı. 2 Haziran 2013 saat 23.58’e ait kamera kayıtlarında Ali İsmail Korkmaz yerde yatarken görünüyor. Aynı kayıtlarda Korkmaz’ı dövdükleri iddiasıyla tutuklanan fırıncı İsmail Koyuncu, amcasının oğlu Ramazan Koyuncu ve enişteleri Muhammet Vatansever de bulunuyor. Kamera kayıtları 6 Haziran’da siliniyor. Polis ise görüntülerin bulunduğu harddisk’e 7 Haziran’da el koyuyor. (Posta)