Sosyalist Yeniden Kuruluş (SYK), Suriye'ye yönelik emperyalist müdahaleye karşı yürüyüş düzenledi. Taksim Tramvay Durağı'nda basın açıklaması yapan SYK adına açıklamayı Kardelen Taş yaptı.

 

Taş açıklamasında, “Suriye silahlı muhalefeti; ABD, Türkiye, Suudi Arabistan, Katar, İsrail, İngiltere, Fransa’nın başını çektiği emperyalist işbirlikçi güçler tarafından destekleniyor. Para, silah, ajan, istihbarat, militan desteği sağlanıyor. Suriye’ye “Demokrasi ve Özgürlük” götüreceğini iddia eden ABD ve suç ortaklarını, Irak’a götürdükleri, Libya’ya götürdükleri, Kürdistan’a götürdükleri demokrasiden tanıyoruz. Bahreyn’de Şii çoğunluğun Sünni azınlık yönetimine karşı isyanının katliamla bastırılmasına nasıl gözlerini kapadıklarını, Baas rejimini yıkmak için canla başla çalışan Suudi Arabistan ve Katar’ın ne kadar “Özgür ve demokratik” olduğunu (!) biliyoruz” dedi.

 

Taş açıklamasına şu sözlerle devam etti, “Türkiye ise, Suriye’deki savaşan silahlı grupların Hatay, Antep, Kilis illerinde kamplar açmasına izin veriyor, bu kamplar üzerinden silah dâhil her türlü lojistik desteği sağlıyor, Suriye’ye geçişler bu bölgeden sağlanıyor, bu kamplardaki teröristlerin bölge halkını tehdit etmelerine aldırış etmiyor. AKP öncülüğünde bölge bir mezhep savaşına sürükleniyor. Türkiye bir yandan Suriye’nin içişlerine müdahale ederken diğer taraftan Suriye Kürdistan’ında yaşayan Kürtlerin kazanımlarını yok etmeye çalışıyor. Suriye Kürtleri özyönetim yapılarını kurarken, bir yandan da Türkiye’nin müdahalesiyle karşılaşıyor. Yıllardır başka ülkelerin kendi iç işlerine karışmasından yakınan Türkiye, söz konusu olan Kürtlerin hakları olunca bütün ülkelerin iç işlerine karışma hakkını kendinde buluyor.”

 

SYK adına açıklama yapan Taş sözlerine şu sözlerle son verdi, “Türkiye Suriye’ye özgürlük götürmeye kalkacağına Kürt halkının özgürlük mücadelesine, emekçilerin ve ezilenlerin taleplerine kulak vermelidir. Esad’dan hesap soracağına Roboski katillerinden hesap sormalıdır. Türkiye’nin emekçi ve ezilenleri olarak, Türkiye halkları olarak Suriye’ye emperyalist müdahaleye, Suriye’nin işgaline izin vermeyeceğiz. Bölgede ve Türkiye’de mezhep savaşını körükleyen, ABD’nin taşeronluğunu yapan AKP’ye karşı mücadeleyi yükselteceğiz.”

 

SYK, Açıklamadan sonra Galatasaray Lisesi önüne kadar “Suriye halkı yalnız değildir”, “Katil ABD işbirlikçi AKP”, “Savaş kampları kapatılsın”, “AKP elini Suriye’den çek”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları ile yürüdü.

 

Yürüyüş sonrası bir konuşma yapan Halit Elçi Suriye halkı ile dayanışmaya devam edeceklerini belirtti. Ayrıca Bulgaristan’dan, “Suriye ile İran’la Yürütülen Savaşa karşı Bulgaristan Sivil Girişim” adına bir mesaj da okundu. (Ahmet Saymadi)