Akdeniz Belediyesi’nin tutuklu Eş Başkanı Yüksel Mutlu ve HDP İl Eş Başkanı Sadun Doğan'ın da aralarında bulunduğu 15 tutuklu çıkarıldıkları ilk mahkemede "adli kontrol" şartıyla serbest bırakıldı.

Mersin’de 24 Aralık 2016 tarihinde Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve  Akdeniz Belediyesi’ne dönük operasyonlar kapsamında tutuklanan HDP İl Eş Başkanı Sadun Doğan, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu ile aralarında KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri Ergin Çağlar’ın da olduğu 15'i tutuklu 34 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşmasına bugün Mersin 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan tutuklu sanıklar Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu ile Ayşe Aydoğan, Fatmagül Demirtağ, Raziye Soner ve Nuran Arslan getirilirken, Ermenek ve Karaman Cezaevlerinde tutuklu bulunan HDP İl Eş Başkanı Sadun Doğan ile Abdülkerim Avcıoğlu, Mehmet Emin Sarıgül, Kahraman Oğuz, Mustafa Salış, Şükrü Alkanlı, Selman Günbat, Sedat Akbay ve Selahattin Karageçili SEBGİS ile katıldı.

'SİYASİ KONJONKTÜR DEĞİŞİNCE YARGILANMAYA BAŞLADIK'

Duruşmaya SEGBİS ile katılan sanıklar üzerlerine atılı “örgüt üyeliği” suçlamasını reddederek, parti faaliyetlerinin “terörize” edip suç oluşturulduğunu savundu. Sanıklar, iddianamenin yasal parti çalışması olan eylem ve etkinliklerin suç unsuru olarak değerlendirildiğini ve şiddet içermeyen bu etkinliklerin çözüm süreci döneminde yapıldığını, bunla birlikte siyasi konjonktürün değişmesiyle yargılandıklarını savunup tahliyelerini talep etti.

'HDP SİYASET DIŞINA İTİLMEK İSTENİYOR'

Söz alan tutuklu HDP İl Eş Başkanı Sadun Doğan, “Bu iddialar karşısında şaşırmış durumdayız. Öyle görünüyor ki burada yargılananlar bizler değiliz HDP’dir. Bu iddiaların hemen hemen hepsi 2014 ile 2016 yıllarında yaptığımız taziye ziyaretleri, basın açıklamaları gibi etkinliklerdir. Karşımıza çıkan iddialar da bunlardır. Bahsi geçen iddianamelerde üç cenaze ve dört basın açıklaması vardı bu etkinliklerde şiddetten uzak etkinliklerdi. Tüm bu davalar gösteriyor ki HDP siyaset dışına itilmek isteniyor ev baskınlarında ele geçen ve basın açıklamalarında kullandığımız pankartlar ve dergiler de yasaldır” diye savunma yaptı.

Selman Günbat’ın avukatı iddianamenin boş bir iddianame olduğunu ve iddianamede suç vasfının oluşmadığından kaynaklı CMK 223/2 maddesinden müvekkilin beraat etmesi gerektiğini savundu. Avukatlar, sanıkların yaptıkları basın açıklamalarıyla ve iddialarla “örgüt üyeliği” suçlamasıyla bir alakasının olmadığını ve iddianamenin kabul edilmeyerek tüm sanıkların beraatını talep etti.

'BARIŞ VE KADIN MÜCADELESİ VERMEK SUÇ DEĞİLDİR'

Akdeniz Belediyesi Meclis Üyesi Ayşe Aydoğan, 8 aydır neden tutuklu olduğunu anlamlandıramadığını ve Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edildiği sırada ters kelepçe yapılarak kötü muamele gördüğünü aktardı.

8 Mart eylem ve etkinliklerinden dolayı suçlandığını belirten Aydoğan, barış ve kadın mücadelesi yürüttüğünü ve yasal parti olan HDP içinde mücadele ettiğini barış meclisi olarak birçok asker, polis ve kadın cenazelerine katıldıklarını savundu. Aydoğan, "Kürtlerin yanında olan bir Türk olduğum için tutuklandım. Barış ve kadın mücadelesi vermek suç değildir" dedi.

'DOSYA İLLEGALDİR'

Aydoğan'ın avukatı Şiar Rişvanoğlu,"Bu dosyanın tümü illegaldir. İddia makamının tüm iddiaları kurgu üzerine kurmuştur. Savcının sanığın lehine olan delilleri toplama isteği yoktur. Dosya tamamen sanığa uygun dosya üretme dosyasıdır. Bu dosyada yargılanan Kürt halkıdır. Ayşe şahsında ise Türk halkıdır." diye savunma yaptı.

Kürtçe savunma yapan Fatma Demirdağ ve Nuran Arslan üzerlerine atılı suçlamaları reddedip tahliye taleplerinde bulunurken, cezaevinde yaşanan hak ihlallerine değinerek, "Yeni cezaevi inşaat halindeyken götürüldük. 10 gün boyunca su verilmedi. Cezaevine giderken insanlık onuruna yakışmayan işkencelere maruz kaldık " dediler.

'TEK YAPTIĞIMIZ KADIN DOSTU BELEDİYECİLİKTİR'

Söz alan tutuklu Yüksel Mutlu ise, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı olarak 3 yıl boyunca tüm kesimlere hizmet verdiklerini ve Akdeniz Belediyesi’nin DBP’nin Batı’daki tek partisi olduğunu belirtti. Eş Başkanlık sistemine de değinen Mutlu, “Eşbaşkanlık, kadınları hayatın içine katmaya yönelik bir sistemdir” dedi.

DBP’nin eşit temsiliyeti getirdiğini belirten Mutlu, “HDP ve DBP demokratiktir, çünkü yerellerde halkın katılımını sağlar. Ekonomiktir, çünkü çevre tahribatına karşı kadın özgürlükçüdür. Yüzde 50 kadın kotasını, eşit temsiliyeti önemser. Bin 250 çalışanı olan Belediye, HDP, CHP ve AKP’li çalışanlardan oluşuyor, çünkü biz insanlara ayrımcılık yapmıyoruz. Son bir yıl TC’nin tüm müfettişleri Akdeniz Belediyesi’nde inceleme yapmış. Çocuk bahçesinden korolara kadar sayan bir muamele ile karşılaştık. Bizim yapmak istediğimiz kadın dostu yerele yöneticiliktir” diye konuştu.

'SİYASET YAPAN KADINLARA DAVA AÇILIYOR'

Katıldığı tören, cenaze gibi etkinlik ya da olaylar nedeniyle suçlanamayacağını belirten Mutlu, “DAİŞ’i kim protesto ederse etsin yine katılırım. DAİŞ, Ortadoğu’yu kan gölüne çevirmiş bir örgüttür. Tabii ki protesto edeceğim. Cenazelere katıldığımdan dolayı dava açıldı. Bu kadar davanın açılmasıyla suçluluk algısı yaratılmak isteniyor. Muhalif siyaset yapan kadınlara davalar açılıyor” dedi.

Adliyeden cezaevine ters kelepçe ile götürüldüğünü ve cezaevinde 80 kişinin bir arada olduğu koğuşta kaldığını aktaran Mutlu, “Bir ay önce kampüs tipi cezaevine götürüldük. Burada genç kadınlar darp edildi. Buna tanık oldum. 10 gün su verilmedi. Orada Kerbala’yı gördük. Soğuk su yok, kitap ve gazete yok. İddianamemi istedim, vermediler. İki defa hastaneye sevk edildim ama doktora götürülemedim” şeklinde savunma yaptı.

Mutlu'nun ardından ise avukatlar savunma yaptı. Suç vasfın oluşmadığını söyleyen avukatlar müvekkillerinin beraat etmesini talep etti.

Duruşma, yargılanan diğer sanık kadınların savunmalarıyla devam etti.

Ardından savcı, bazı sanıkların tutuklu bulunduğu süre göz önünde bulundurularak adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasını ve Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu ve HDP Mersin İl Eş Başkanı'nında da aralarında bulunduğu bazı sanıklar hakkında ise tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

İddia makamın mütalaasına karşı savunma yapan avukatlar, müvekkillerinin adil yargılanma haklarının ellerinden alındığını ve suç vasfının oluşmadığını belirterek, tahliye ve beraat taleplerinde bulundu.

Ardından karar veren mahkeme heyeti, Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Yüksel Mutlu ve HDP İl Eş Başkanı Sadun Doğan'ında aralarında bulunduğu 15 tutuklunun uzun tutukluluk süresini göz önüne alarak, yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

(Kaynak: Dihaber)