İYİ Parti'nin seçimlere katılabilmesi için, 15 CHP'li milletvekili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla istifa ederek İYİ Parti'ye katıldı. CHP heyeti, TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek 15 milletvekilinin isimleri tek tek açıklandı. CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, "Bu adım demokrasinin önüne koyulan tuzağı kaldırma adımıdır" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve Grup Başkanvekili Özgür Özel başkanlığındaki heyet, bugün İYİ Parti heyeti ile bir araya geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu lie İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in görüşmesinde gündeme gelen İYİ Parti'nin doğrudan seçime katılabilmesi için Meclis'te grup kurdurma seçeneği görüşmede masaya yatırıldı.

Edinilen bilgilere göre CHP'den 15 milletvekili istifa ederek İYİ Parti'ye katıldı. Seçim Kanunu’na göre, bir partinin seçime katılabilmesi için, “İllerin en az yarısında, oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olmaları veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gruplarının bulunması şartını” yerine getirmesi gerekiyor.

İYİ Parti’nin, 6 ay şartına takılması durumunda, B Formülü’nün yani, TBMM’de grup kurmak için gerekli olan 20 milletvekili şartının yerine getirilmesi için en az 15 milletvekiline daha ihtiyaç bulunuyor. Şu anda İYİ Parti’nin Meclis’te 5 sandalyesi bulunuyor. Meclis’te 20 sandalyeyi bulursa, İYİ Parti seçimlere doğrudan katılma hakkına kavuşacak.

Toplantının ardından konuşan Engin Altay' istifalarla ilgili şunları söyledi:

Türkiye süratle seçime giriyor. Türkiye yönetilemez hale geldi. Yargı üzerindeki bütün baskıya rağmen Erdoğan'ın artık Türkiye'yi yönetemez olduğu gerçeği ortada. 24 Haziran'da yapılacak seçimlere katılabilecek partilerin kuralları mevzuatla bellidir. Demokrasimizin daha fazla tahrip edilmesini doğru bulmuyoruz. Biz yok edilen adaleti yeniden inşa edeceğiz. YSK'nın Yargıtay'dan hangi siyasi partilerin seçimlere katılabileceği ile ilgili istediği görüş müspet olmasına rağmen İYİ Parti'nin seçime katılmasına dair kararın alınanamamış olması siyasi bir tasarruftur. Biz CHP olarak demokrasi ayıbına karşı demokrasi arayışını sürdüreceğiz. Siyasallaşan yargıya karşı da hiç şüphesiz mücadele edeceğiz. YSK'nın değerli üyelerinin iktidar partisinin baskısına maruz kalmamasını istiyoruz. Bunun için bir rahatlamaya, seçime katılamayı hak eden herkes seçime girebiliyor görüşünün sağlanmasını istiyoruz. Bu sebeple demokrasinin kazanması için siyasi değil ama demokratik bir tasarrufla CHP'ye mensup 15 milletvekili partimizden bugün istifa ettiler ve İYİ Parti'ye katıldılar. Arkadaşlarımız demokrasiye yönelik gaspa zırh olmuşlardır.

TEZCAN: GENEL BAŞKANIN TALİMATI İLE İYİ PARTİ'YE GEÇTİLER

Bülent Tezcan'ın açıklamaları:

15 milletvekili arkadaşımız genel başkanımızın talimatı ile bir parti görevini yerine getirmek üzere CHP milletvekilliğinden istifa edip İYİ Parti'ye geçmişlerdir. Bu tarihi bir sorumluluktur. Tarih onları partilerinden ayrılan milletvekilleri olarak yazmayacak, onları partilerinin verdiği görev doğrultusunda demokrasiyi kurtaran kahramanlar olarak yazacak. Bu kolay bir iş değildir. Bu zor bir görevdir.

24 Haziran seçimi Türkiye'nin kurtuluşu olacak. Bu yol seçim züreci tuzaklarla donatılmış bir süreç. Bu tuzakları birer birer temizlemek bizim görevimiz. İYİ Parti'nin seçimlere girme hakkı olduğunu herkes biliyor. Dün karar verme konusunda tereddüt yaşayan YSK üyeleri de biliyor. Ama tek adam rejimi yeni seçim sistemini dizayn etmek istiyorlar. Dün YSK İYİ Parti'nin seçime gireceğini açıklaması gerekiyordu. Oysa Yargıtay'ın kararına rağmen kendi kararına vermedi. Bu YSK'nın üzerinde bir baskı olduğunun açık kanıtıdır.