HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım'ın Kürtçe olarak hazırladığı ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın cevaplaması için verdiği anadilinde eğitim ve Kürtçe öğretmenleriyle ilgili soru önergesi, TBMM Genel Evrak ve Arşiv Bölümü tarafından HDP grubuna iade edildi. HDP'li Yıldırım ise önergenin reddedilmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

KÜLTÜREL ÖZSAVUNMA GELİŞTİRECEĞİM

Kürtçeye yönelik engelleme ve yasaklamalarla süren asimilasyonun, Kürtlere uygulanan bir başka şiddet olduğunu söyleyen Kadri Yıldırım, bu saldırılar karşısında Kürtçenin de özsavunmasını gerçekleştirdiğini belirterek, kendisinin de bu "kültürel özsavunmayı"  geliştireceğini belirtti.

ÖNERGEDE NE YAZILDIĞINI HİÇ Mİ MERAK ETMİYORLAR?

"Kürtlere parmak sallayıp 'Neyiniz eksik?' diyenlere çok açık ve net bir şekilde söylemek isterim ki, milyonlarca Kürt’ün anadilinde eğitimden mahrum olduğu ve üyesi olduğum Meclis’te bir Kürtçe soru önergesi kabul edilemezken siz kime masal anlatıyorsunuz?" diye soran Kadri Yıldırım, "Meclis başkanı ve yetkili merciler, milyonlarca Kürt’ün yaşadığı bir Türkiye’de acaba bu soru önergesinde ne yazıldığını hiç mi merak etmiyorlar? Pekala Meclis’te bir çevirmen aracılığıyla Kürtlerin anadillerinde sorunlarını dile getirmelerinin kapısı aralanabilirdi," dedi.

"BİR ŞEY ANLAMADIK" DEMİŞLER

Yıldırım, önergenin reddedilmesine gerekçe olarak "Bir şey anlamadık" denildiğini belirtirken, "HDP olarak Kürtçe önergenin reddedilme gerekçesini yazılı olarak istememize rağmen bu da yapılmamıştır. En azından neden reddettiklerinin makul gerekçesi varsa yazıp bize gönderebilirlerdi. Eğer gerekçe 'anlaşılmayan bir dil' ise demek ki ben yıllarca bilinmeyen bir dilin Kürdologu olmuşum," dedi.

GEREKİRSE TÜRKÇESİNİ YANINA İLİŞTİRİP TEKRAR VERECEĞİM

Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde açılan ilk Kürdoloji Enstitüsünün müdürü olan ve Kürtçe yüksek lisans programlarından bir çok öğrenciyi mezun eden Kadri Yıldırım, kendi akademik kariyerini hatırlatarak, "Madem enstitü açıp beni de oraya müdür tayin ettin yıllarca, o zaman bu dille halkıma hizmet etme hakkımı da tanıyacaksın. Bunun için yetkililerden mutlaka yazılı bir gerekçe talep edeceğim. Bu önergeyi gerekirse Türkçesini de yanına iliştirip tekrar vereceğim," dedi.

(Demokrat Haber)