Daha öhce İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki 50/d’li asistanların başlattığı eylemler ODTÜ’ye de yayıldı.

‘İş güvencesi olmadan bilim olmaz’ diyen ODTÜ’lü asistanlar rektörlükten talep ettikleri görüşmeye 1 aydır cevap alamayınca ‘Çok bekledik, kalkıp biz gelelim dedik’ eylemi yaptı.

Radikal'den Mehmet Bilber'in haberine göre, iş güvencesinden yoksun “asgari süre”, “azami süre” kısıtlamalarıyla senet baskısı altında çalıştıklarını dile getiren asistanlar rektörlük önünde oturma eylemi yaptı. Asistanların eylemine Eğitim-Sen, İTÜ’lü Asistanlar, Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği ve çok sayıda öğrenci topluluğu ile taraftar grupları ve çeşitli kitle örgütleri de destek verdi.

İTÜ’lü asistanların başlattığı eylemlerin ardından kendilerini mevsimlik, güvencesiz, görünmez ara işgücü olarak tanımlayan ve geleceksiz, güvencesiz, kullan-at bilim emekçisi olduklarını söyleyen ODTÜ’lü asistanlar, ‘ODTÜ Asistan Dayanışması’ adıyla bir araya geldi.



‘YOK SAYILIYORUZ’

Rektörlük önünde asistanlar adına açıklama yapan Gülşah Gülen, “Sağlıklı bir iletişimle çözüm sürecine girme talebimize herhangi bir yanıt alamadık. ODTÜ 2011 faaliyet raporuna göre akademik personelin yaklaşık yarısını asistanlar oluşturuyor. Buna rağmen bilimin güvencesiz emekçileri olan asistanlar ve lisansüstü öğrenciler üniversitenin kurumsal işleyişinde yok sayılmaktadır” dedi.

MİLYONLUK PROJELERDE “GİRDİ”YİZ’

Bir basın açıklamasına davet ettikleri gazetecilerin üniversite yerleşkesine girişini sağladıkları için bir arkadaşlarından yazılı ifade istendiğini söyleyen Gülen, “Milyon TL’lik projelerde ‘girdi’ olarak işlev gören kadrosuz ve geçici iş gücü olmaya zorlanıyoruz. ODTÜ yönetiminin üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz” dedi.