Diyarbakır'da geçen ay gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink hakkında 'terör örgütü propagandası' suçlamasıyla 1 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

İddianamede Emniyet Müdürlüğü ve Başbakanlık İletişim Merkezi'ne Geerdink'in sosyal paylaşım sitelerinde PKK propagandası yaptığının ihbar edildiği, yapılan incelemede Frederike Geerdink'in örgüt propagandası yaptığının tespit edildiği iddia edildi.

AKP hükümetine bir kere daha sesleniyoruz işini yapmak isteyen gazetecilerin üzerinden elini çek. Sevgili Frederike Hanneke Geerdink yanlız değildir.

Hükümet gazetecilerin doğru dürüst işlerini yapabilmeleri için olanak sağlamak yerine sürekli saldırı, gözaltı ve tutuklamalar ile gözdağı vermekten vazgeçmelidir.

Buradan tüm duyarlı kamuoyuna Frederike Geerdink’e sahip çıkmaya çağırıyorum.

Eğer bir engel çıkmazsa barış aktivisti olarak Frederike ile dayanışma için biz de mahkeme de olacağız.

ORWEL’İN KABUSU ÜZERİMİZDE

AKP hükümeti sosyal medya üzerinden eleştirileri cezalandırmayı devam ediyor.

Orwel‘in despot narsist yönetimler için yazdığı 1984 kitabı adım adım burada hayata geçiyor.

İhbarcılık toplumda en itibar getiren meslek haline getirilmeye çalışıyor. İhbarcı adı altında, haber yapmak isteyen gazetecilerin nasıl izlendiğini de bu dava göstermiş oluyor.

Geçtiğimiz aylarda Sosyal medya platformuna da hükümet kendince birçok düzenleme getirmiş ve bir süre sonra da sosyal medya üzerinden paylaşım yapan kişilere yargılama yolu açılmıştı.

KORKU CUMHURİYETİNE DOĞRU

Bir sonraki adım ne olacak diye hükümete sormak gerekiyor. Gazeteci arkadaşımızı hadi diyelim bir ihbarcı üzerinden gözaltına aldınız, ki buna hiç ihtimal vermiyorum. Daha sonra ülkenize gelen Hollanda dışişleri bakanı ile bir hırgır çıkmasın diye aldığınız hızla Geerdink’i bırakmak zorunda kaldınız. Hollandalı bakan Türkiye’den ayrılır ayrılmaz da kaldığınız yerden devam ettiniz . Siz hiçbir şeyi unutmazsınız. Mahkemeleriniz çalışmaya devam etti ve 1 yıl ile 5 yıl arası bir ceza yaptırımı ile örgüt propagandası yapmaktan Geerdink’i tehdit etmeye devam ediyorsunuz.

İÇERİDE HİÇ GAZETECİ YOK HEPSİ KAPKAÇÇI

O günün sıcaklığı ile efelenmeyi doğru bulmadınız. Bu hesaplaşmayı sonraya bıraktınız. İleride hükümetinize bir vesile ile Geerdink sorulduğunda her zaman hazır cevap cebinizde bulunan şeye sarılacaksınız: “İçeride hiç gazeteci yok, içeride yatanlar hırsızlıktan kapkaçtan ya da terör propagandası yapmaktan içeride” diyeceksiniz.

Sizi çok iyi tanıyoruz, siz de özgür basın geleneğini iyi tanıyorsunuz.

Sevgili Frederike Geerdink de bu gelenekten geliyor bunu da siz unutmayın.

Frederike’ye dayanışma telefonu açma kararı aldım. Zaten Frederike’yi Roboski çalışmalarından da tanıyorum ki azimli çalışkan ve dürüst bir gazeteci kuşağından geldiğini düşünüyorum.

Fakatlı, amalı bir durum da söz konusu değil, hükümetlerin ilk tehdidinde memleketine kaçacak bir gazeteci değil.

Açıkça söylemek gerekirse bu tehdidin onu korkuttuğunu zannetmiyorum.

Telefonu açtığımda gördüm ki “sew baş” ile telefon açıldı, “cawa yî başî” diye Kürtçe selamladı, sonra ikimiz birden Türkçeye geçtik.

Çok yoğun yazılar ile uğraştığını söyledi.

Diyarbakır’a geldiğimi görüşüp kahve içmek istediğimi söylediğimde, “perşembeye kadar yazı ve programlar için uğraşacağım sonra seninle kahve içmeyi planlayalım” dedi.

Bu da hükümetin tehdidinden korkup memleketine kaçacak bir gazetecinin tavrı değildi.

Hükümetin tepkisinden korkan birisinin tepkisi belli olur.

Planlar ortadan kalkar, günlük çalışma telaşı biter ve en azından mahkeme süreci bitinceye kadar ilk nefeste memleketine kaçar.

“Destek için herkes beni arıyor çok mutluyum, ayrıca mahkemeye hazırım” dedi.

Hatta çalışma planını bu mahkeme sürecinin bozduğu için biraz şikayetçiydi.

O zaman tam olarak fikirlerim netleşti, Frederike de özgür basın kuşağındandı.

Şimdi biz de Frederike Geerdink’in yanlız olmadığını gösterelim.

Geerdink, sizin bu yaptıklarınıza boyun eğmezse hapse mi atacaksınız ya da sınır dışı mı edeceksiniz çok merak ediyorum.

Geerdink’in gözaltı süreci 6 Ocak 2015 günü Hollanda Dış işleri Bakanı Bert Koenders‘in Türkiye’ye ziyareti gününe denk geldi.

Hollandalı bir gazetecinin gözaltına alındığını duyan Koenders attığı tweetle şaşkınlığını saklamadı.

O gün Diyarbakır’daki evinde bir ihbarcının şikayeti üzerine gözaltına alınan Geerdink için açılan soruşturma dosyası tamamlandı. Geerdink “PKK propagandası” yapmaktan Diyarbakır 6. Ağır ceza mahkemesine yargılanacak.

Frederike Geerdink uzun süredir Kürdistan’da yaşıyor. Yıllardır Kürt halkının yaşadıklarını uluslararası kamuoyuna taşıması ile de biliniyor.

Roboski katliamı sonrası erkek çocuklar öldü diye bir kitap da yazdı. Aynı zamanda bu konuda birçok makale yazdı.

8 Nisan 2015 tarihinde hem Kürt halkının kadim dostu olan Frederike ile dayanışmak hem de özgür basın geleneğine sahip çıkmak için siz de Diyarbakır 6. Ağır ceza mahkemesinde olun.