Cumartesi Anneleri, kayıpların bulunması ve faillerin yargılanması için 400. kez Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelecek.

Hasan Ocak'ın 21 Mart 1995'te gözaltına alınıp işkenceyle öldürülmesinin ardından Ocak ailesi, insan haklarını savunucuları ve kayıp ailelerinin çağrısı ile Cumartesi Anneleri ilk olarak, 27 Mayıs 1995'te Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemine başladı.

Bugün hayatta olmayan Baba Ocak, gözleri yaşlı, boğazı düğümlenerek bu kararı açıklamıştı. Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak o meydanda, sonradan öğrendiği Türkçesi ile "Ben Hasan'ın anasıdır, Hasan'ın katilin istiyorum" demişti.

Her gün kayıp aileleri eklendi aralarına, yeni çığlıklar, "Siz hiç Cumartesi Annesi oldunuz mu?" diye sordu.

Kayıpların bulunması, devlet yetkilileri tarafından ifade edilen, dava dosyalarında isimleri geçen sorumluların yargılanması talebi ile 200 hafta boyunca Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. Israr, inat ve kararlılıkla. 30 hafta boyunca polis tarafından engellendiler, coplandılar, yerlerde sürüklendiler, toplam bin 93 kişi gözaltına alındılar. Oturma eylemlerine bir süre ara veren Cumartesi Anneleri, 31 Ocak 2009'da yeniden Galatasaray'da bir araya geldi.

24 Kasım Cumartesi günü, Cumartesi eyleminin 400.’sü gerçekleştirilecek. "Ben davamı koyup gitmem, oturmam evimde oğul. Andım olsun yere göre davanı devir aldım oğul" diyen Cumartesi Anneleri, oturma eylemlerinin 400'üncü haftasında saat 12.00'da herkesi kırmızı bir karanfille Cumartesi Meydanı'na çağırıyor.

Aydınlardan Altan Erkekli, Mehmet Ali Birand, Can Dündar, Ayla Algan, Füsun Demirel, Rıdvan Akar, Nihal Yalçın, Bennu Yıldırımlar ve Şirin Payzın da Cumartesi Anneleri için çağrı yaptılar: