Suriye krizine çözüm bulmak amacıyla Batılı dışişleri bakanları, Arap ülkeleri ve Suriyeli muhaliflerin temsilcilerinin katıldığı bir toplantı bugün Londra'da başlıyor.

Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılması bekleniyor.

Muhaliflerin farklı fraksiyonlarını temsil eden şemsiye örgüt Yüksek Müzakere Komitesi'nin katılacağı toplantıya İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ev sahipliği yapıyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın temsilcilerinin bulunmadığı toplantıda Suriye'de beş yıldır süren iç savaşı bitirmek için siyasi geçişe yönelik yeni bir plan ele alınacak.

Yüksek Müzakere Komitesi Genel Koordinatörü Riyad Hicab toplantı başında yaptığı sunumda Esad'ın altı ay sürecek müzakerelerin ardından iktidarı bırakması gerektiğini söyledi.

Komite'nin Suriye'deki barış için hazırladığı yol haritasını açıklayan Hicab, "Bu geçiş süreci Suriye halkına karşı suç işleyen Esad ve çevresinin gitmesinden sonra başlayacak" dedi.

Hicab ayrıca Suriye'nin kaderi konusunda Rusya ile ABD arasında yapılacak bir anlaşmayı eğer kendi planlarından farklıysa reddedeceklerini de söyledi.

Toplantıya Suriye'nin Dostları grubunun dışişleri bakanları katılıyor. Suriye'nin Dostları Mısır, Fransa, Almanya, İtalya, Ürdün, Katar, Suudi Arabistan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve ABD'den oluşuyor.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel El-Jubeyir toplantı öncesi yaptığı açıklamada hala siyasi bir çözüme inandığını ve güçlerinin ilerlemesine karşın Esad'ın "avantaj ya da zafer içinde" olmadığını söyledi. Jubeyir "Ama eğer Esad inat etmeyi sürdürür ve ciddi biçimde söz vermezse askeri eylemlerin arttığı bir B planı zorunluluk olacak" dedi.

TOPLU ATEŞKES VE GENİŞ İNSANİ ERİŞİM ÖNERİSİ

Yüksek Müzaekere Komitesi, BM öncülüğünde yapılan Suriye barış görüşmelerinin tıkanmasının ardından toplantıda altı ay sürecek müzakereler ve buna eşlik eden toplu ateşkes ve geniş insani erişimin sağlanacağı aşamalı bir geçiş süreci önerisinde bulunacak.

Plana göre Suriye'de muhalefet ve hükümet temsilcilerinden oluşan geçici bir hükümet kurulacak ve bu hükümet Esad gidene kadar 18 ay görevde kalacak.

Esad'ın gitmesinin ardından seçimler yapılacak.

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson Times gazetesine yazdığı makalede bu vizyonun işe yarayacağını söyledi.

Johnson "Eğer Ruslar ve Amerikalılar bir ateşkeste anlaşırsa Cenevre'de görüşmeler yeniden farklı başlayabilir ve belki tüm taraflar Esad sonrası Suriye'nin yapısının nasıl oalcağını görmüş olur" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Suriye konusunda Çin'de yapılan G20 zirvesi sırasında görüşmüş ancak herhangi bir anlaşmaya varamamışlardı.

Öte yandan kapalı kapılar ardında temaslar sürüyor.

Suudi bakan Jubeyir 24 saat içinde bir anlaşmaya varılabileceğini öne sürdü.

Esad'ın "güvenilmez" olduğunu söyleyen Jubeyir, Suriye liderinin anlaşmaya sadık kalmayacağını savundu.

Rusya ve İran Esad'ın bölgedeki en büyük destekçileri.

(Kaynak: BBC)