ABD ve Rusya'nın ortak girişimiyle Avusturya'nın Başkenti Viyana'da Suriye'deki iç savaşa siyasi çözüm bulmak amacıyla başlatılan, 17 ülke, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Arap Ligi temsilcilerinin katıldığı görüşmeler sona erdi.

Görüşmelerin ardından açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Suriye’de geçiş sürecinin 6 ay içerisinde tamamlanmasının hedeflendiğini ve 18 ay içinde de seçim yapılabileceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov   “Suriye acil çözüm bekliyor ve bu konuda herhangi bir ön koşul olamaz” açıklamasını yaptı.

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise toplantının ardından yaptığı açıklamada, toplantının “çok iyi” geçtiğini söyledi. Mogherini, “Artık kesin bir süreç başlayabilir” diye konuştu.

ESAD’IN GELECEĞİ BELİRSİZ’

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura görüşmelerin sonucuna ilişkin olarak yaptığı ortak açıklamada, Fransa'yı kana bulayan saldırılara değindi. 

Paris saldırılarının arkasında IŞİD olduğuna inandıklarını söyleyen Kerry, toplantıya ilişkin şunları söyledi: "Barış görüşmelerine taraf olan ülkeler, çözümü hızlandırmak için atılacak bir dizi adımda karar kıldı."

6 ay içerisinde geçici hükümet kurulacağını ve 18 ay içerisinde seçim yapılmasına karar verildiğini aktaran Kerry, Esad'ın geleceğine ilişkin bir anlaşmaya varılmadığını söyledi.

Suriye rejimi ile muhalifler arasında görüşmelerin 1 Ocak'a kadar başlayacağını açıklayan Kerry, ateşkesin IŞİD, Nusra Cephesi ve diğer terör örgütleri için uygulanmayacağını aktardı.